0

Х арисън Форд се завръща за последен път в култовата си роля на професора по археология и приключенец Индиана Джоунс в петия филм от поредицата.

„Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ се завърта в кината от 30 юни.

Форд

Харисън Форд пак влиза в една от двете си най-знакови роли – тази на Индиана Джоунс (другата е на Хан Соло от „Междузвездни войни“).

Та като Индиана, макар и доста остарял, пак си е харизматичен. И предлага приключение, което може би няма да е така шеметно и отвинтващо главите, въображението или там каквото може да се отвинти, както първите три, но пък е зрелищно. Последното обаче не означава, че носи със себе си и голямо приключение.

Ако трябва да се използва едно познато клише, то Харисън Форд е стар (star - „звезда“ от английски), много стар (възрастен на български). И има заигравки по въпроса с възрастта и възможностите във физически план, добре, че поне не са го направили някой суператлет на 70 години, а почти.

Развитие

Действието на „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ се развива през 1969 г., когато космическата надпревара достига точката си на кипене с идеята някой да стъпи на Луната.

Индиана Джоунс е разтревожен, след като американското правителство вербува бивши врагове от Втората световна война в отчаян опит да се изпревари Съветският съюз.

Един от тях е Волер (Мадс Микелсен) – бивш нацист и настоящ член на НАСА. Той е замесен в програмата за кацането на Луната, но тайната му идея е друга.

Волер е твърдо решен да прекрои света, както на него му изнася. Но насреща му е остарелият Инди, който се впуска в надпревара с времето, за да попречи на нацистите.

При това единствената (съмнителна) помощ, на която може да разчита, е на своята кръщелница Хелена (Уолър-Бридж).

Режисьор на Индиана Джоунс и реликвата на съдбата е Джеймс Манголд, познат от кинохитове като „Логан: Върколакът“, „Пълно ускорение“, „Форд срещу Ферари“, „Да преминеш границата“ и др.

Пари

Направата на филма според американската преса е струвала $295 млн. „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ е единственият филм от поредицата, който нито е режисиран от Стивън Спилбърг, нито пък сценарият му е писан от Джордж Лукас.

За сметка на това пък Спилбърг е продуцент. Ако човек не е гледал първите три игрални филма, то в никакъв случай няма да е разочарован от петия. Той в много отношения е по-добър дори от някои от епизодите в поредицата за младия Индиана Джоунс. Зрелището си е направено с мащаб, има напрежение, което държи, както и обрати на съдбата.

И все пак зрителят си има едно наум и постоянно се пита защо този филм е правен изобщо. Но тъй като това е Холивуд и явно тази поредица по същия начин както и онази с динозаврите трябва да продължи и ще бъде продължавана отново и отново, то без „Индиана Джоунс 5“ няма как да се мине. Сега въпросът е какво и как ще бъде измислено, за да се появи „Индиана Джоунс 6“.

Любопитни факти

За да влезе във форма, Харисън Форд (който на 13 юли ще навърши 81 години) извършва подвиг и стига дотам, че всеки ден кара колело по 40 мили, което е 64 километра.

Симпатягата Джон Рийс Дейвис, който направи паметна роля като Салах в „Похитители на изчезналия кивот“ (1981) и „Последният кръстоносен поход“ (1989) е бил много обиден на Спилбърг за четвъртия филм от поредицата - „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“ (2008), който му предложил да го покаже само на екрана по време на сватбата на Инди. „Салах има много по-голямо значение за публиката“, заявява тогава актьорът. Сега той все пак се връща в емблематичната роля, макар и не като много централна.

През 2015 г. Мартин Вилньов пише, без някой да му е поръчал, проектосценарий за пета и дори шеста част в поредицата за Индиана Джоунс. Той е предоставил идеята на брат си Дени Вилньов („Дюн“), който тогава почти е щял да режисира „Блейд Рънър 2049“ (2017) с участието на Харисън Форд. Братята Вилньов се оказват огромни фенове на поредицата за Индиана Джоунс и правят многократни опити да пишат сценарии за нея и да накарат самия Стивън Спилбърг да ги режисира. Това обаче не се случва. Дени Вилньов сега казва: „Сценарият на брат ми беше почти перфектен, жалко, че не се получи филм от него.“

Периодично се появяват слухове, че в ролята на Индиана Джоунс ще влезе някоя от съвременните по-млади холивудски звезди, предимно Крис Прат („Джурасик свят“, „Пазители на галактиката“) и Брадли Купър („Роди се звезда“), но така и не се случва това. Харисън Форд отсича най-накрая: „Когато ме няма, Индиана също го няма. Толкова е лесно“. По-късно той добавя, че петият филм ще бъде последният му път, когато играе героя археолог с шапката и камшика.