0

Л или Иванова иска изгоряла кръчма на морето да я прави нов културен център.

Фондацията на примата на българската естрада се е обърнала с такова желание към ръководството на община Бургас. В тази връзка зам.-кметът по финанси, бюджет и икономика Станимир Апостолов вече е входирал предложение за разглеждане в Общинския съвет. Очаква се местният парламент да определи още на следващата сесия мястото, което ще се превърне в културен център. Предложението на зам.-кмета е за целта на фондацията да се предостави бившата кръчма "Бургаски вечери" в Морската градина, която бе затворена след пожар.

Под наем

Фондацията има амбицията да наеме обекта за срок от 10 години. Помещението е собственост на ОП "Благоустройствени строежи" и в момента е неизползваемо. Обектът е в трагично състояние и се нуждае от сериозен ремонт. Предварителните разчети сочат, че за цялостната му реконструкция са нужни близо 500 000 лева, които ще бъдат осигурени и инвестирани от фондация "Лили Иванова". В докладната си Станимир Апостолов предлага да се промени предназначението на обекта, за да се изгради камерна сцена. Според него изграждането на културен център от фондация "Лили Иванова" ще обогати духовното и културно развитие на Бургас. Мястото не е избрано случайно. В непосредствена близост до него се намира Летният театър, на чиято сцена през туристическия сезон се случват десетки културни събития. Местната власт даде обещание, че ще съдейства за осъществяване на проекта на естрадната ни прима. "За нас е чест, че най-голямото име в българската популярна музика, чийто талант вдъхновява цели поколения, избра сега именно Бургас", коментира Станимир Апостолов.

Ресторант Бургаски вечери изгоря през 2017 г.

 Ресторант Бургаски вечери изгоря през 2017 г.
Архив

Saloon LI

Културният център ще носи емблематичното име Saloon LI и ще е разположен върху площ от около 60 кв. м. Към него ще бъде изградена и лятна градина. На бъдещата камерна сцена в културния център ще се изявят не само музиканти и артисти. Тя ще бъде използвана и за други културни събития. В центъра ще се изявяват също художници, писатели и дори малките възпитаници на детските школи. Предвижда се там да бъде изграден и музей на изкуството, в който ще бъдат подредени експозиции с награди и лични вещи на най-известните български артисти и музиканти. Бъдещият културен център ще има и информационна функция и ще работи в посока популяризирането на концерти, фестивали и други събития от културния календар на Бургас. "Целта на фондацията е да реализира един привлекателен и модерен обект, изпълняващ специфични художествени и творчески функции, чрез които да популяризира българското изкуство, да стимулира развитието на млади таланти и да отдаде нужната почит на бележити творци", каза зам.-кметът на Бургас Станимир Апостолов.