0

П ет хиляди лева е финансовият иск за нарушение на авторските права на хита на Емил Димитров „Моя страна, моя България“, превърнат в кючека „Моя страна, моя Германия“ от Кристофър Галовски, познат като Криси Фараона.

Плевенският окръжен съд стартира вчера делото, което Емил Димитров-син заведе срещу младия ромски изпълнител, който обаче не се яви, нито пък изпрати свой адвокат, а е редовно призован.

Претенция

Исковете по делото са 4. Първият е за неправомерно използване чрез неразрешено създаване на версия на песента "Моя страна, моя България".

Вторият иск е да се преустанови това нарушение, като съдът да забрани използването по всякакъв начин и изпълнението на песента "Моя страна, моя България" и на неправомерната версия "Моя страна, моя Германия".

Третата претенция е за сметка на нарушителя да се разпространи диспозитивът на съдебното решение в медиите.

Четвъртата претенция е паричната - обезщетение за неимуществени вреди, нанесени на носителя на авторското право на Емил Димитров.

НЯМА МЪРДАНЕ: Съдят Криси Фараона за чалга варианта на "Моя страна, моя България"!

„Сумата е минималната от 5000 лв. и по-скоро има възпитателен характер, а целта е превантивна - да знаят всички нарушители, че освен че се установява нарушението по съдебен ред, то се носи и финансова отговорност за действията им към правоносителите, в случая на авторските права“, коментира пред „Телеграф“ наследникът на естрадната легенда.

Отпечатък

Емил-син заяви, че е дал възможност на прегрешилия музикант да предприеме действия по премахването на кючека, но той не го е направил.

„Първият път го свалиха от Ютуб от Музикаутор, но след това се появяваше отново и отново. Поне десетина пъти ми се налагаше да изпращам линкове да го свалят. Дори пред залата го потърсихме и го имаше. А като излезе решението на съда, ще му сложат електронен отпечатък и където и да се появи след това в интернет, системата ще го спира“, разкрива синът на обичания певец.

Въпреки че казусът е ясен, той очаква делото да се проточи поне 3-4 г., тъй като Галовски в последните си интервюта вече твърдял, че това е негова авторска песен.

„Не можел да се видим, започна да шикалкави. Ще отнеме време, нерви и финанси, но чрез това дело заявих позиция, че някои неща не трябва да се пипат, все пак българите приемат като неофициален филм „Моя страна“, добави Димитров.