0

Х удожникът Юрий Ковачев, който рисува портрети на революционери, сподели пред „Телеграф“, че неговият вдъхновител е Бенковски. След него последвали Левски и Ботев.

Копривщица

На 5 декември в столичната галерия „Милениум“ ще бъде открита самостоятелната изложба „Непреходни усещания“ на самобитния художник Юрий Ковачев. Емблематични за артиста са портретите на такива български възрожденци като Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Гоце Делчев, Яне Сандански и други. В експозицията са включени и пейзажи, натюрморти и балерини. „Идеята да нарисувам възрожденците се роди преди много години. Когато бях със семейството си в Копривщица и посетихме къщата музей на Георги Бенковски. Тогава уредникът ме попита дали бих нарисувал революционера. Не бях сигурен кога ще го направя, но тогава се пробуди това вдъхновение в мен“, споделя самият Юрий.

Обединение

Майсторът на четките споделя, че най-вероятно след изложбата си ще продължи с рисуването на други революционерски образи, но за момента дотук са стигнали неговите възможности. „Искаше ми се да нарисувам повече революционери, но толкова сили имах за тази изложба“, разкри Ковачев. „Противното е, че всеки очакваше да започна с Христо Ботев или Васил Левски, но аз започнах с Бенковски. За мен е логично, защото от него тръгна всичко, но за хората, които не го знаят, е странно“, допълни Юрий. Според маестрото тези образи ни обединяват като народ, нещо, от което имаме нужда. „Вижда се голямо разделение между нас покрай войните и още много други фактори. Доколко мога да принеса с картините си е отделен въпрос, но дотолкова стигат възможностите ми“, казва той.