0

Т опмилиардер подпали платформите за набиране на работна ръка, след като предложи луди пари за служители в негова фирма.

Първоначално той мислел да впрегне в работата роботи, но плановете и планировките във времето май се провалят, според самия него.

Въпреки че паралията Илон Мъск обяви, че изкуствените служители са "наистина полезни", роботи евентуално ще бъдат впрегнати в службата през следващата година. Той самият признава, че този график до голяма степен се основава на предположения

Фирмата му Tesla започна да наема хора, които да помогнат в обучението на неговия хуманоиден робот Optimus, използвайки специални костюми за улавяне на движение, за да имитират действията, които роботът трябва да овладее.

Позицията, обявена като „Оператор по събиране на данни“ на уебсайта на Tesla, предлага доходи до 48 долара на час и изисква служителите да ходят повече от седем часа на ден, докато носят VR очила и носят до 13 килограма товар.

Работниците, които кандидатстват за тази работа, трябва да са високи между 170 см и 180 см, което вероятно съответства на планираната височина на робота Optimus от 173 см. Досега Tesla е наела повече от 50 души на тази позиция.

Използването на улавяне на движение за обучение на роботи на човешки движения е обичайна и сравнително рентабилна практика, но Tesla е една от първите компании, които го правят в такъв мащаб. Въпреки че видеоклипове на Optimus , изпълняващи различни задачи , се появиха онлайн , експерти смятат, че ще са необходими милиони часове данни, преди роботът да е готов да работи във фабриките на Tesla.

Според Анимеш Гарг, старши изследовател в Nvidia Research, събирането на тези данни може да струва до половин милиард долара и дори тогава няма гаранция, че проектът ще бъде успешен.

Това е типично предизвикателство с хуманоидните роботи и изкуствения интелект, който ги задвижва, където са необходими огромни усилия за обучение на системата.

В момента Optimus не изглежда да е значително по-близо до завършване от конкурентните роботи, разработени от Boston Dynamics, Figure и Apptronik, които също се тестват от други производители на превозни средства.