0

Ю жна Корея може да направи обществено проучване, което ще й помогне да определи дали да освободи от задължителната военна служба членовете на световноизвестната кей-поп група BTS, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на официални лица, цитирана от БТА.

Въпросът за активна военна служба на седмината от групата е актуален в Южна Корея, тъй като най-възрастният от изпълнителите, Джин, предстои да бъде призован през декември, когато навършва 30 години.

Министърът на отбраната Лий Йон-Суп заяви пред законодателите, че е наредил бързо да бъде направено проучване.

Той каза, че неговото министерство ще разгледа и други фактори като икономическия ефект на BTS, важността на военната служба и общонационалните интереси.

След като коментарите му предизвикаха вълнение, министерството му уточни в изявление, че Лий Йон-Суп е наредил на длъжностните лица да проверят дали е необходимо подобно проучване, а не да го стартират незабавно.

В него се посочва, че служителите са били помолени да разгледат подробностите, включително коя агенция ще отговаря за проучването, колко време ще отнеме и кой точно ще участва в него.

В изявлението се казва още, че ако проучването бъде направено, то ще бъде извършено от трета организация, а не от министерството или свързани с него органи, за да се гарантира справедливост.

Министерството заяви, че резултатите ще бъдат само един от многото фактори, определящи освобождаването от военна служба на членовете на Би Ти Ес.

По закон всички годни мъже в Южна Корея трябва да служат 18-21 месеца в армията съгласно наборна система, създадена, за да се справи със заплахите от съперничещата Северна Корея.

Страната обаче освобождава спортисти, музиканти и художници, които печелят челни места в международни състезания, защото се смята, че те повишават националния престиж.

Някои политици и други лица призоваха обхватът на възможностите за освобождаване да бъде разширен, така че да бъдат включени и кей-поп звезди като BTS, тъй като те също имат значителен принос за повишаването на международния имидж на Южна Корея.

Наборниците не могат да отлагат военната си повинност след навършване на 30 години.

Частно проучване, направено по-рано през годината, показа, че около 60 процента от анкетираните подкрепят освобождаването на членовете на BTS от военна служба.

Друго частно проучване през 2020 г. обаче показа, че 46 процента подкрепят освобождаването, докато 48 процента са против него.