0

С лед успеха на интерактивното си шоу „В Ада с Исус/Toп 40“, което вече впечатли публиката в Ню Йорк и Сан Франциско през миналата година, талантливият български творец Иво Димчев обяви датите от новото си международно турне.

Обиколка

На 16 януари той ще зарадва публиката в театър Frascati в Амстердам, а два дни по-късно, на 18 януари ще излезе на сцената на музикалния фестивал Eurosonic Noorderslag, провеждащ се всяка година в нидерландския град Гронинген. Четиридневното събитие включва музикален фестивал, конференция с участието на представители от музикалния бизнес по цял свят, както и раздаването на наградите Music Moves Europe Awards. 38-ото издание на музикалния форум се очаква да бъде посетено от над 40 000 посетители. На 22 януари Димчев пък ще е специален гост на Hotel Cafе в Лос Анджелис, където ще представи своя спектакъл. На 2 февруари и на 3 март провокативния артист ще гастролира в кабаре „Оазис“ в Сан Франциско, популярен нощен клуб за театър и пърформанси. Американското турне на Димчев ще продължи от 15 до 25 февруари в експерименталния и независим театър LaMaMa в Ню Йорк. Българската публика ще може да се срещне с него преди първа пролет, на 19 март в клуб „Строежа“.

Признание

Припомняме ви, че в средата на ноември през 2023 година престижният вестник „Ню Йорк Таймс“ отдели две страници за Иво Димчев, а известният танцов критик Джия Курлас написа: „Богатият му глас може да стопи всяка защита и предразсъдък“. Във „В Ада с Исус“ Димчев задава своите неудобни въпроси, които сам описва като изкуствени дилеми, върху които повечето хора никога не биха се замислили. Целта е да провокира въображението на зрителите. Паметник на Марина Абрамович или на Мадона е по-добре да има във „Вашингтон Скуеър Парк“? Кое е по-важно за едно шоу – добра музика, добра хореография или добра история? С кого бихте правили секс: Байдън, Путин или Далай Лама? „Дори и да не задавам пряко въпроса на публиката, знам, че те вземат решения в главата си. Не задълбаваме повече от това, не искам. За мен е важно да покажа целия спектър на посоките“, разказва Димчев пред елитното издание.

Подпис

По време на представлението му в Joe's Pub в Ню Йорк сред публиката е и милиардерската наследница Анита Дърст (семейството й притежава повече от 16 млн. кв. м недвижими имоти в Ню Йорк и Филаделфия, включително 10% дял в One World Trade Center, състоянието им се оценява на 8,1 млрд. долара), филантроп в областта на изкуствата и основател на платформата Chashama, която помага за предоставянето на неизползвани недвижими имоти за спектаклите на независими артисти. "Никога не съм чувала някой да пее по начина, по който той го прави, и да използва тялото си, за да предаде емоция. Той мигновено преобразява същността ти", споделя Дърст, впечатлена от признатия пърформанс артист.

През април Иво подготвя и първата си изложба в Ню Йорк, като е решил да вкара картините си в чисто нов спектакъл, по който вече е започнал работа. От години той твори автопортрети, които подписва със специален печат и телефонния му номер.