0

Ж ивотът на децата актьори е много различен от лъскавата обвивка, която показват медиите. През седмицата Даниел Радклиф, който нашумя с ролята си в поредицата за Хари Потър, сподели, че единствено здравото семейство му е помогнало да се пребори с тежка депресия и алкохолизма.

Алкохол

Радклиф водеше тежка битка със зависимостта си към пиенето. Той се пристрастил още докато бил дете. Пиел, за да избяга от славата и от досадата всеки да те разпознава на улицата. „В моя случай най-бързият начин да забравиш факта, че те наблюдават, беше да се напиеш много“, казва той в интервю за Би Би Си. „Когато се напиете здраво, осъзнавате, че „О, хората гледат повече сега, защото се напивам все повече, така че вероятно трябва да пия още повече, за да игнорирам това още повече.“ Радклиф казва, че му отнело „няколко години и няколко опита“, за да ограничи навика си да пие.

Още по-тежка съдба имал звездата от „Сам вкъщи” Маколи Кълкин. Той споделя за редовна употреба на наркотици.

Кълкин се е признал за виновен по две обвинения за притежание на наркотици.

„Играех си с огъня, предполагам, че това е най-добрият начин да го кажа“, заяви той пред Esquire през февруари 2020 г. „В същото време никога не съм ходил на рехабилитация или нещо подобно. Никога не ми се е налагало. Имаше определени моменти, когато трябваше да се връщам от Тъмната страна, веднъж или два пъти... Но никога не съм отивал прекалено далеч по пътя надолу."

Злоупотреба

След участието си в класическия „Капан за родители" Линдзи Лоън признава, че изживяла бурни години.

Лоън имала проблеми със закона, прекарала известно време в клиника за рехабилитация и почти пълно изчезва от светлината на прожекторите в началото на 2010, като изключим няколко гостувания в телевизионни предавания. През 2019 г. тя говори за Variety и поиска статията за нея да бъде озаглавена „Линдзи Лоън иска да забравиш нейното минало“.

„Първия път, когато си видях името в таблоид, си казах: „О, Боже мой, чувствам се като Бритни Спиърс!“, защото тя беше навсякъде в таблоидите и се почувствах готино", казва тя. „Не знаех какво ще се случи оттам нататък.“

„Знам, че съм дяволски добра актриса и това е моята страст от дете и знам, че когато ми пука за нещо, влагам 100 процента и дори повече в него“, казва тя. „И знам, че в миналото си бях млада и безотговорна, но това е цената на израстването. Човек се учи от грешките си.“

Шок

Майли Сайръс започна кариерата си в „Хана Монтана“ на Дисни, но съвсем скоро се отказа от изключително невинния си имидж. Тя се пуска разголена и шокира с разюздани танци и неконтролируемо поведение. „Хората бяха много шокирани от някои от нещата, които правех“, каза тя. „Би трябвало да е по-шокиращо, че когато бях на 11 или 12 години, бях с перука и грим и получавах инструкции как да се държа и да забавлявам много по-възрастни от мен мъже. “ Сайърс споделя, че от онзи период й е останал комплекса да бяга от срещи с момчета на нейната възраст. 

В новите си мемоари, озаглавени „Радвам се, че майка ми умря“, тийн звездата Джанет Маккърди пише за негативните преживявания на снимачната площадка на iCarly и за постоянното насилие и тормоз от страна на майка си като дете звезда.
МакКърди пише, че е била притискана да пие алкохол на снимачната площадка, докато е била непълнолетна, и е била насилвана да повтаря многократно омразната първа целувка, която е била с нейния колега Нейтън Крес.

Тя също пише, че майка й е контролирала приятелствата й, насърчавала е хранителното й разстройство и й давала „уроци“ под душа. Впоследствие МакКърди зарязва актьорството, за да лекува разклатената си психика.

„Цялото ми детство и юношество бяха кошмарни“, казва тя пред The New York Times. „ Имаше случаи, в които хората имаха най-добри намерения и може би не знаеха какво правят. А също и случаи, в които го правеха – знаеха точно какво правят.“

Селена Гомез казва, че се е почувствала „насилвана“, когато папараци са я следели и снимали като тийнейджърка. „Спомням си, че просто се чувствах наистина насилвана, когато бях по-млада дори когато просто да бях на плажа. Бях може би на 15 или 16 и хората искаха постоянно да ме снимат. Колкото по-смущаващи да бяха обстоятелствата, толкова по-добре за тях“, казва Гомес пред Business of Fashion. „Бях младо момиче, а те бяха възрастни мъже. Не харесвах това чувство”. „Работя от 7-годишен, далеч от семейството си. Страхувах се, че раста, обградена от враждебни хора, които искат да се възползват от мен,” казва Гомез. 

Капани

Бившата звезда Алисън Стоунър говори за системните капани и опустошителните ефекти върху детската психика на звездите. В началото на века тя стана известна с ролята си в поредицата „Деца на килограм”. 

Във видео есе и коментар за списание People, публикувано през април, Стоунър каза, че се е сблъсквала със сексуален тормоз, тежки хранителни разстройства, нарушения на законодателството за детския труд и други „мъчителни“ преживявания по време на процъфтяващата си кариера. Сега Стоунър агитира за промени в индустрията, за да защити младите актьори.

Рейвън Симон разказва за засрамването от тялото си, което е преживяла като дете звезда, и как това е довело до „психически проблеми“.Симон

говори за това, че е била многократно обиждана за теглото си на снимачната площадка. „Определено беше трудно. Спомням си, че не можех да просто да хапна геврек или нещо подобно. Казваха ми: „Не можеш да ядеш това. Дебела си!“. Казвах: „Аз съм на 7! Гладна съм!“.

Мара Уилсън, която изгря с ролята си във филма „Мисис Даутфайър“, признава за много случаи на блудство, които в крайна сметка я отказват от актьорството. „Хората ме питаха: „Имаш ли си гадже?“, откакто бях на 6 години“, казва тя за Times през февруари 2021 г. „Репортери ме попитаха кой според мен е най-сексапилният актьор и за ареста на Хю Грант за секс с проститутка. Беше сладко, когато 10-годишни ми изпращаха писма, казваха, че са влюбени в мен. Но го правеха и 50-годишни, преди дори да навърша 12. Имаше мои снимки в уебсайтове за фетиши и детска порнография. Всеки път се чувствах засрамена. “

Лечение

Друга малка звезда - Кирстен Дънст, е била принудена да потърси лекарска помощ за лечение на депресия. Дънст изгрява рано в Холивуд. Тя играе Клаудия в „Интервю с вампира: Вампирските хроники“ през 1994 г. с Брад Пит и Том Круз, когато е на 11 години. Година по-късно играе Джуди Шепърд в „Джуманджи“ с Робин Уилямс.

На 27-годишна възраст Дънст влиза в център за лечение на депресия. „Борих се и имах възможност да отида някъде и да се погрижа за себе си“, казва тя пред E! News. „Имах късмета да разполагам с много пари. Приятелите и семейството ми също смятаха, че това е добра идея.“

Натали Портман казва, че сексуализирането в ранните й роли я карало да се чувства несигурна и да се страхува да изследва собственото си тяло. Тя изгрява в „Леон“ на Люк Бесон. „Това, че бях сексуализирана като дете, отне моята собствена сексуалност, защото ме накара да се страхувам“, каза тя. „Когато бях в тийнейджърските си години, си казах: „Не искам да имам любовни сцени. Бих започнал да избирам дрехи, които са по-малко секси, защото се притеснявах за начина, по който ме възприемат.“ Серийни опити за блудство почти я отказват от актьорството.