0

М арк Хамил стана суперзвезда благодарение на ролята си на Люк Скайуокър в "една далечна, далечна галактика", но това, че е истински рицар джедай, не означава, че не може да се изложи. В обширно интервю, което беше проведено от StarWars.com по случай 40-годишнината на "Империята отвръща на удара", Хамил обясни обучението си за подводни снимки. След като "Аватар 2" издигна подводното снимане до нови висоти, а Кейт Уинслет счупи рекорда на Том Круз по престой под вода, водните каскади изведнъж отново станаха актуални, макар че едва ли някой ще има същия опит като Хамил.

За да заснеме правилно някои от сцените си в "Империята отвръща на удара", Марк Хамил трябвало да се научи да се гмурка - нещо, което актьорът никога не бил правил преди. Бъдещият майстор джедай разказа: "Заведоха ме в частно училище, което имаше достатъчно голям басейн, защото никога преди не се бях гмуркал. И аз им казах: "Ами не мисля, че е голяма работа. Просто ще дишам през резервоара". 

Всеки, който се е гмуркал, знае, че в тази дисциплина има много повече от това просто да влезеш под водата и да дишаш през маркуча, което Марк Хамил бързо осъзнава, след като се гмурка за първи път. По време на първия урок той си спомня: "И така, ходех в едно изцяло девическо училище и басейнът беше затворен, докато имах уроци, но си спомням, че в един момент погледнах нагоре и на балкона на втория етаж имаше, не знам, може би 50 момичета, които се кикотеха, сочеха и се смееха, така че стана интересно."

След хитовия филм "Междузвездни войни", който създаде фен база, оцеляла и до днес, е много вероятно момичетата, които се смеели на Марк Хамил, да са разбрали, че Люк Скайуокър се опитва просто да не се удави с цялата грация на джапаща мангуста. Снимките на продължението на един от най-големите блокбастъри в историята по онова време бяха изпълнени с такава степен на секретност, каквато първият филм никога не е имал. Хамил си спомня, че е можел да сподели сценария за "Нова надежда" с приятелите си и никой не се е интересувал от глупавия научнофантастичен филм, но за "Империята отвръща на удара" главните актьори вече са били световноизвестни икони.

В днешно време един високобюджетен блокбастър никога не би хвърлил главната си роля в басейна на частно училище, а вместо това студиото би имало собствен басейн и зона за обучение. В крайна сметка Марк Хамил успява да заснеме подводните си сцени в Elstree Studios, където водата е с контролирана температура и няма ученици, които да се смеят на главния актьор във филма. Джеймс Камерън никога не би позволил на зрителите да гледат как Кейт Уинслет задържа дъха си в продължение на 7 минути, а "Дисни" никога не би допуснал подробности от сюжета да изтекат толкова лесно.

Марк Хамил описва цялото снимане на "Империята отвръща на удара" като най-изтощителното от физическа гледна точка в дългата си кариера, може би поради това, че е бил млад, развълнуван и подобно на Том Круз е искал да прави сам каскадите си възможно най-често. Хамил прави толкова много каскади по време на снимките, че е приет в Британския съюз на каскадьорите.

Сега 71-годишният актьор приема нещата много по-леко, като бавно се оттегля от актьорската професия. Сега Марк Хамил прави епизодични изяви, като дори се е оттеглил от редовните си роли на озвучител, но се надяваме, че звездата ще има още истории за споделяне през следващата година за 40-годишнината от "Завръщането на джедаите".