0

"Междузвездни войни" е поредица, която промени завинаги света на киното, като показа за на голям екран персонажи, които светът досега не бе виждал. Някои от тях се превърнаха в любимци на публиката, други пък заслужено бяха мразени от зрителите. 

Режисьорът, вдъхновил космическите филми, Джордж Лукас също има предпочитания към своите герои. Наскоро той обяви, че мрази един от най-култовите си персонажи - този на Джаба Хътянина, предаде MovieWeb. 

С разгръщане на сюжета на оригиналната трилогия Люк Скайуокър, Лея Органа и Хан Соло мерят сили с няколко мощни противници, които са привлечени от Империята на ситите. За да обогати поредицата Джордж Лукас създава образите на няколко злодея, сред които и този на Джаба Хътянина. Според изваданието Джордж Лукан изпитвал ненавист към съществото, подобно на гол охлюв и дори отказал да го включи в първия епизод на "Междузвездни войни". Според слуховете първоначално Лукас планирал Джаба да се появи в човешки образ, като мъж с огромно кожено палто, като желанието му било в образа да се превъплъти актьора Деклан Мълхоланд. Сцените били заснети, но в последствие били изрязани от готовата кинолента. 

За продълженията на "Междузвездни войни" Лукас преработва идеята си и използвайки модерни технологии създава кукла, чиято цена възлиза на половин милион долара, с помощта на която представя образа на Джаба Хътянина. В кройна сметка героят е убит от принцеса Лея, която успява да го задуши с металните си окови.  

Въпреки противоречивото мнение на Джордж Лукас за Джаба Хътянина, хлъзгавото същество печели симпатиите на феновете и режисьорът е принуден да върне обратно Джаба в продълженията "Междузвездни войни: Нова надежда" и "Междузвездни войни: Нова заплаха", а също и в "Клонираните атакуват". Така Джаба Хътянина остава в сърцата на зрителите като едно от най-интригуващите и страховити същества от синия екран, дори Лукас да не е съгласен.