0

- Стефане, здравейте. Поводът за срещата ни е вашето първо турне в България. Кога стартира?

- Най-първото от първите турнета (смее се).  Живот и здраве, стартира на 20 юли в родния ми Бургас, няма как. Дължа много на този град и на публиката в него. Оттам е тръгнал моят път като поп изпълнител. Емоционално обвързано също ще бъде турнето. След Бургас сме на 23-ти – Варна, 24-ти – Велико Търново. 27-и – Стара Загора. Всичките концерти ще бъдат в една седмица, в летните театри на градовете. 17 септември в Античния театър на Пловдив, а октомври в зала 1 на НДК. 

- Доста градове ни изброихте. Как се решихте на такава стъпка в доста трудно време, особено за такива мероприятия?

- Няма невъзможни неща, не знам дали някога е било лесно като организация такова турне. За мен е за първи път. Да, много е трудно, но не мисля, че е невъзможно и ако човек чака само да преминат трудностите, така може да му мине целият живот и да не е направил нищо. Аз обичам да се сблъсквам с такива предизвикателства. Смело напред, с рогата по овнешки (смее се) и мисля, че ще се получи, живот и здраве. 

- Имате и прекрасни дуети. Сам ли ще се качите на сцената или ще имате и гост изпълнители от колегите си?

- На първите четири концерта гост ще бъде колежката ми Тони Димитрова. Освен приятел в живота тя е и човек, който много ме е подкрепял във времето. Много съм щастлив, че имаме два  прекрасни дуета и че тя ще бъде до мен, защото безкрайно я обичам. Единият ни дует носи името „Животът“, а другият е „Близкият“. Относно изненадите и гостите за Пловдив и София мисля, че е още рано да издавам. 

- Няколко пъти споменахте, че с Тони освен колеги сте и приятели. Музиката или родният Бургас ви сближи?

- С Тони се познаваме по музикална линия първо и най-главно. След това се преоткрихме като хора и ценности. Смея да твърдя, че това е човек, на когото мога да се доверя изцяло и да се посъветвам за всичко, защото знам, че тя искрено се радва на моите успехи и на това, което ми се случва. Не напразно ще бъде с мен на сцената. Като цяло там ще бъдат хора, които ме обичат и през годините са засвидетелствали отношение. 

- Избрахте ли вече водещ за събитията?

- Водещ ще бъда самият аз, защото искам този концерт да бъде леко с биографична насоченост, да е изцяло интимен. Да разкажа за всяка една песен, която ще изпея. За това как се е родила, за композиторите, за текстописците. Точно тази връзка с публиката, която винаги съм искал и винаги съм се стремял да поддържам, искам да се случи и на сцената. Това за мен е най-истинското -  да държиш публиката не само с музиката, а между песните и с комуникацията, да са наясно с всяка една песен, която ще чуят. Все пак тези парчета са правени за тях. Колкото и да си харесваш ти проектите, важно е те да докоснат хората, които ги слушат.

- В този ред на мисли смятате ли да изненадате вашите почитатели с нови парчета, които досега не са чували?

- Да, готвя такива песни, голяма част от тях не са издавани никъде все още. Говоря за такива, които са записвани и в Италия, и у нас. Буквално, както се казва, работя на два стана (смее се). Искам да има и песни, които, живот и здраве, ще излязат в Италия, да ги чуе първо българската публика на предстоящото ми турне. 

- Преди година навсякъде плъзна слухът, че напускате България и отивате да живеете в Италия, и по-специално в Милано. Сега обаче сте тук и ще радвате първо нашата публика. Лесно ли е да живеете на две места и какво ви носи това?

- Засега това ми действа добре, стимулиращо в професионална посока. В житейския си път се чувствам много добре. Това, че съм тръгнал от България преди година, бе само за да мога да правя музика с нови хора, на ново място. Да изпитам тази емоция, която в Българя отдавна не ми се беше случвала. Чисто музикантски. А когато там не ми вървят нещата, за съжаление ми се отразява и в личен план, защото съм изключително чувствителен човек. Но няма как... това сме хората на изкуството. И да, Италия е мястото, на което правя нова музика. Не са и някакви огромни разстояния. Всяка вечер има полет за София и за Милано. Всичко вече е много достъпно. Светът наистина е много малък. 

- Разкажете ни за работата си с композиторите в Милано?

- Работя с трима композитори в момента, имам предложение и от четвърти. Много ми е интересно. Буквално все едно започвам от А и то е така. Работя по съвсем различен начин от този, който е бил досега. Много е интересно. Присъствам в студиото от първата нота, която е написана. Участвам в целия процес по създаването на една песен. Прекрасно се чувствам, наистина. Работя с млади хора. Всичките те са освен композитори и изпълнители, което прави нещата още по-готини. 

- В момента къде ви намираме, в България или в Италия?

- В момента съм в София, защото съм в трескава подготовка за турнето. Предстоят ми доста интервюта. За вашия вестник дадох с удоволствие, защото винаги ме подкрепяте и винаги заставате зад мен, това всеки път ще го казвам и никога няма да го пропусна.

- Благодарим. За нас е важно да отразяваме талантливите хора, а вие сте такъв. Важно е да кажем - кога пускате билетите за концертите?

- О, те вече са в продажба. Хубаво е хората да го знаят, за да няма после сърдити, че са свършили и не са успели да си вземат. Също така могат да си купят и от сайта ми, който, както казвам аз, е изцяло реставриран (смее се). 

- Толкова много нови неща в професионален план, имате ли муза в личен, която да ви дава този хъс?

- Искам да кажа да, ама няма с какво да се похваля. Много бих искал, но непрекъснато явно искам и то нали казват, че като много го искаш и го блокираш (смее се). Не знам въпрос на търсене ли е, на очакване ли е. Виждат моя живот,  динамиката - и това ги плаши. Не само половинката до мен, а и приятели, роднини не могат да асимилират как може днес да си в Милано, утре в София, а след това в Бургас. Аз съм на мнение, че един човек трябва да живее всеки ден. И ако иска да прави това, което мечтае, то трябва да дава максимума от себе си и да влага цялото си сърце. 

- Имате обаче безусловната любов на вашето прекрасно куче Пош.

- Пош в момента седи и ме гледа в очите. Вчера бяхме на фризьор. Не знам дали има някой, който да се грижи за кучето си толкова. Като мога, я вземам при мен в София. Когато съм в Италия, майка ми я гледа във Варна. Това е прекрасно същество и е най-истинското. 

ТОВА Е ТОЙ:

*Роден е на 12 април 1982 г. в Бургас

*Завършва оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“

*Участва в оперни постановки като Тамино във „Вълшебната флейта” от Моцарт и др.

*Победител в седмия сезон на най-известното телевизионно шоу в България „Като две капки вода” 

*Три номер едно сингъла в класацията на БГ радио с “Любовта” и “Далеч от страха” и “Игра”