0

А мериканският актьор Дани Мастерсън, виден член на Сциентоложката църква, беше осъден на 30 години затвор за две изнасилвания от съд в Лос Анджелис, съобщиха световните осведомителни агенции.

Така 47-годишният комик, известен с ролята си в сериала "Шеметни години", който беше признат за виновен през юни, получи максималната присъда, която го грозеше.

АП/БТА

По време на съдебния процес три жени, също сциентоложки, го обвиниха, че ги е изнасилил в дома си в Холивуд хилс между 2001 и 2003 г. 

Съдебните заседатели се произнесоха в полза на две от жените, но не успяха да постигнат единодушно решение, необходимо за осъждането по третия случай.

По време на изслушването обвинението твърдеше, че актьорът е "дрогирал и изнасилвал" жертвите си.

Делото, което започна през 2017 г. след обвиненията срещу бившия продуцент Харви Уайнстийн, които предизвикаха движението #Аз също, повдигна и въпроси за ролята на Сциентоложката църква. По-специално две от жените казаха, че организацията, която е много добре установена в Лос Анджелис, ги е разубедила да се свържат с полицията.

Защитата на Дани Мастерсън настоява, че версията на тъжителките за събитията се е променила през годините и предполага, че предразсъдъците срещу сциентологията може да са мотивирали процеса, предаде БТА.

По време на предишния процес през ноември други съдебни заседатели отказаха да се произнесат, защото не постигнаха единодушие. 

Дани Мастерсън става известен в края на 90-те години на миналия век с ролята си в сериала "Шеметни години", в който играе с Мила Кунис и Аштън Къчър. Той участва с Ащън Къчър и в сериала "Ранчото" , но през 2017 г. беше отстранен, след като полицията в Лос Анджелис потвърди, че разследва обвинения в сексуално посегателство срещу него. 

След ареста на актьора през юни 2020 г. окръжната прокуратура на Лос Анджелис е уведомила, че е снела други две обвинения в сексуално посегателство срещу него поради липса на доказателства и поради изтекла давност.