0

К аква погуби кралицата на рокендрола Тина Търнър? Този въпрос си задават милиони фенове по целия свят! 

Два месеца преди смъртта си великата Тина Търнър сподели мрачна публикация в Instagram, в която се оплака от бъбречна недостатъчност. 

83-годишната Търнър разкри за своите здравословни проблеми на Световния ден на бъбрека на 9 март, разказвайки, че се е подложила на „сериозна опасност“, като подценила диагнозата си хипертония от 1978 година. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

„Бъбреците ми са жертви на това, че не осъзнавах, че високото ми кръвно налягане трябваше да се лекува с конвенционална медицина“, написа Търнър тогава. „Изложих се на голяма опасност, като отказах да се изправя пред реалността и да осъзная нуждата от ежедневна, доживотна терапия с лекарства”.

КРАЯТ НА ЕДНА ЕРА: Почина певицата Тина Търнър! На 83-годишна възраст след дълго боледуване си отиде кралицата на рокендрола

Изпълнителката на “What's Love Got to Do With It” и “Simply the best” почина на 24 май в дома си в Швейцария, но към момента причините за смъртта й са неясни. Остава загадка дали бъбречна недостатъчност e довела до фаталния край на една от най-великите певици на нашето време. 

Публикацията на Търнър от март хвърля поглед върху последните дни на Тина. “Прекалено дълго вярвах, че тялото ми е недосегаем и неразрушим бастион“, повести голямата звезда

В смразяващо интервю за вестник “Guardian” от април Търнър разкри как иска да бъде запомнена и добави, че не се страхува от смъртта.

„С какво бихте искали да бъдете запомнен?“, бе попитана Тина Търнър. 

„Като кралицата на рокендрола. Като жена, която показа на други жени, че е добре да се стремят към успех според собствените си условия”, заяви легендата.

Запитана дали я плаши остаряването, тя отговори: „Нищо. Това е пълното приключение на живота и аз прегръщам и приемам всеки ден с това, което носи.

След новината за смъртта на Тина Търнър политици и знаменитости отдадоха почит на Тина, като публикуваха нейни изпълнение в социалните мрежи. 

Бившият президент Обама почете покойната Тина, като я нарече „неудържима“.

Той публикува снимка на Търнър, която се перчи в сребриста рокля с черна дантела.

„Тина Търнър беше сурова. Тя беше могъща. Тя беше неудържима. И тя беше самата себе си - непримирима – говореща и възпяваща своята истина през радост и болка; триумф и трагедия“, написа Обама.

„Днес се присъединяваме към фенове по целия свят в чест на Кралицата на рокендрола и звезда, чиято светлина никога няма да избледнее“, добави американският президент. 

Родената в Тенеси певица ще бъде запомнена с наелектризиращите си изпълнения, въпреки че при последната си публична изява певицата изглеждаше крехка и се нуждаеше от помощ, за да ходи.

За последен път Търнър беше видяна публично през ноември 2019 г., когато присъства на премиерата на Бродуей на мюзикъла, посветен на живота си. Тогава ясно се видя, че тя се нуждае от помощ, за да се движи. На кадри от събитието тя бе седнала, а по червения килим бе подкрепяна от съпруга си Ервин Бах и водещата Опра Уинфри.

След като е диагностицирана с хипертония, Тина призна, че безсилна да разреши здравословния проблем. 

„Не мога да си спомня някога да съм получавала обяснение какво означава високо кръвно налягане или как се отразява на тялото“, каза тя пред Европейския здравен бъбречен алианс през март тази година.„Смятах високото кръвно за нормално. Следователно не се опитвах да го контролирам”.

Тина Търнър получава инсулт през 2009 година, последват от втори през 2013 г. - само три седмици след като се омъжи за партньора си от почти 30 години, немския музикален продуцент Ервин Бах.

Три години по-късно, през 2016 г., тя бе диагностицирана с рак на стомаха.

Лекарите отстраниха част от червата й, но проблемите с бъбреците й се влошиха.

Търнър страда от неприятни странични ефекти от лечението на хипертония и спря да приема лекарствата си, опитвайки да се излекува хомеопатични медикаменти.

Това лечение доведе до бъбречна недостатъчност и в крайна сметка до трансплантация, като нейния съпруг Ервин Бах й дарява своя бъбрек, за да я спаси. 

Операцията бе извършена през април 2017 г. и беше до голяма степен успешна, въпреки че Търнър все още изпитва леки симптоми, които включват гадене и замаяност.

„Месеците след трансплантацията бяха белязани от безкрайни възходи и падения“, каза тя.

„От време на време тялото ми се опитваше да отхвърли донорския бъбрек, както често се случва след трансплантация. От време на време това изискваше повече приеми в болница. Все ми се гадеше и ми се виеше свят, забравях разни неща и много ме беше страх. Тези проблеми все още не са напълно разрешени”, обясни тогава Търнър.

В своите мемоари от 2018 г. „Моята любовна история“ Тина Търнър разказа за ужаса, изживян след прекараните инсулти. 

„Тогава открих, че не мога да стоя сама“, каза тя. „Бях твърде смутена, за да извикам помощ. Нямах сили да стана. Ужасена, аз се завлякох до един диван, като през цялото време си мислех, че не мога да си представя Тина Търнър парализирана.Съмнявах се, че някога ще мога отново да нося високи токчета, камо ли да танцувам с тях“, признава по това време тя. 

Една от последните публични снимки на Търнър е от март 2021 г., когато тя беше заснета в социалните медии, докато гледа премиерата на своя документален филм за HBO.

Седем месеца по-късно светът видя за последен път певицата, когато тя беше въведена в Залата на славата на рокендрола.