0

Т ази година най-успешното студио за анимация - Disney - става на 100 години. За радост на феновете, развитието на технологиите ни позволява да видим и чуем вече покойни актьори. Продуцентите успява да съживят един от емблематичните образи на покойния Робин Уилямс - Духът от „Аладин“. 

Дъщеря му Зелда обаче се обяви против изкуствения интелект, който все по-сериозно навлиза в холивудските продукции.

34-годишната актриса и режисьор сподели публикация в социалните мрежи, с която критикува репликите на покойния ѝ баща, направени чрез компютърен софтуер.

„Вече съм чувала, че изкуственият интелект е използван, за да пресъздаде „гласа“ на баща ми, за да може да каже каквото искат да чуят хората. И макар лично да го намирам за смущаващо, последиците далеч надхвърлят собствените ми чувства. Живите актьори заслужават шанс да създават герои с техния избор, да озвучават анимационни филми, да влагат своите човешки усилия и време в преследването на изпълнението“, посочва Зелда. 

„Тези пресъздавания на образи, в най-добрия случай, са лоши копия на велики хора. В найлошия случай обаче са ужасяващо Франкенщайново чудовище сглобено от най-лошите качества от всичко, което тази индустрия представлява, вместо това, което трябва да бъде“, завършва поста си дъщерята на легендарния комик и актьор.

По-рано Том Ханкс предупреди, че няма общо с дентална реклама, в която се използва неговия образ, за да се отправят определени послания. Той посочва, че за целта е използван изкуствен интелект, който представя по-млада негова версия. 

Темата е доста наболяла в Холивуд, като именно тя беше в дъното на продължаващата стачка на актьори, които са против техните образи да бъдат използвани за направата на изкуствени герои. Зелда призова зрителите да застанат на страната на артистите и да запазят интереса им.