0

А ктьорът и режисьор Камен Донев вече е гост-посетител в Народния театър „Иван Вазов“.

При последното си влизане в сградата на първата ни трупа той е получил бадж за „гост-посетител“ и още в коридора си е направил селфи. Най-вероятно го е изпратил на свои колеги, тъй като бе публикуван във Фейсбук от актрисата Албена Колева с възмутителен коментар „Докъде го докарахме!“. Чак по-късно кадърът бе споделен и от съпругата на режисьора Александър Морфов – Рени Врангова. „Един случаен гост-посетител! И това му е много! Че и представление ще ми играе! “Животът е прекрасен“ - написа актрисата и поясни, че и Руси Чанев е с такъв бадж.

Абсурдна пиеса

Мрежата прегря от коментари по темата. „Камен Донев ще се фрустрира. Гост ли е или посетител? Би следвало да си зададем въпрос “стопанинът уредник” с какъв надпис е квалифициран.

И още Камен Донев на някакво специално посещение ли е или ако играе на сцената, разрешено ли му е да не носи това иновативно обозначение или се задължава да го скрие под сценичния си костюм?“ - попита режисьорът Лилия Абаджиева.

Тя добави, че би искала да задава други въпроси, но не би желала да наранява „затаените зад правилата“ артисти, на които искрено съчувства.

„В абсурдна пиеса сме! Може ли да се движи в театъра без обозначението? На сцената върху костюма ли трябва да бъде, за да е ясно, че е гост? Потресаващо? Следващата крачка е да се вземат отпечатъци от всеки зрител.

За всеки случай“, коментира драматургът Розалия Радичкова.

„Носи се върху сценичния костюм, на видно място, за да го вижда отдалеч охраната“, отговори композиторът Асен Аврамов, а колегата му Румен Бояджиев допълни: „Пришълец в собствения си дом“.

„Да се радва изобщо, че са го пуснали да играе... И да целува ръка на башбашията“, написа Къци Вапцаров.

Позиция

От първата ни трупа веднага реагираха с позиция относно пропусквателния режим: „Във връзка с разпространяваната в някои медии и в социалните мрежи информация, че на актьори, участващи в спектакли – част от репертоара на Народния театър „Иван Вазов“, се предоставят пропуски с надпис „гост-посетител“ и свързаните с това преднамерени внушения за особено отношение към дадени артисти, информираме: Пропускателният режим в Народния театър със служебни карти, през турникет, е въведен със заповед от 22 май т.г., като заповедта е достъпна за всички заинтересувани на информационното табло на Народния театър.

Преди това, в продължение на години, пропускателният режим в Народния театър се е осъществявал с чипове, също през турникет. Пропуски/чипове са използвали и в момента използват всички щатни служители на Народния театър, в т.ч. и актьорите от трупата.

На актьорите, които не са част от трупата, но участват в спектакли от репертоара на театъра, са предоставяни/се предоставят чипове/карти за временно ползване.

С въвеждането на пропускателния режим се цели освен гарантирането на сигурност и безопасност, така и недопускане на свободен достъп до сградата – паметник на културата, до техническите съоръжения, гардероб, реквизит, гримьорни, архив, както и до произведенията на изкуството (на автори, сред които Дечко Узунов, Светлин Русев, Златю Бояджиев, Иван Табаков, Олга Шаханова, Цено Тодоров и т.н.), разположени в коридорите на Народния театър.

Такава е практиката и в редица други европейски театри“. Потърсен от „Телеграф“, Камен Донев заяви, че такива дребни теми не му се коментират“. На въпроса дали продължава войната с директора Васил Василев, той отсече: „Няма война, всичко е наред... всичко е ясно“.