0

А ктьорът Светослав Добрев, който миналата година спечели „Икар“ за ролята си на Санчо Панса в „Дон Кихот“ в Младежкия театър, играе Тодор Живков в нов италиански филм.

Режисьорът Андреа Сегре екранизира живота на лидера на Италианската комунистическа партия Енрико Берлингуер (1922-1984), в който се появява и бившият Първи, а лентата ще открие 19-ото издание на Международния кинофестивал в Рим, който ще се състои от 16 до 27 октомври, съобщава La Repubblica. 

Перука

„Берлингуер идва в София на среща с Тодор Живков, но един инцидент стои под въпрос. Като се гледа филмът, ще стане ясно какъв е инцидентът, нямам право да разкривам повече от сюжета“, сподели пред „Телеграф“ Светослав Добрев. La Repubblica издава, че Чайката, с която возят италианския лидер, е ударена от военен камион, като при инцидента загива преводачът му.

Берлингуер е леко ранен, но споделя за случилото се единствено със семейството си. Светослав Добрев разказа, че е преминал през много дълъг кастинг в три тура, като накрая останали той и негов колега, а режисьорът избрал него. „Сегре не искаше да имитирам Живков, а да придадем характера на времето. Опитаха се да наподобят външния му вид, да е разпознаваем, но без да е точно копие. Сложиха ми перука - в косата е акцентът, тези характерни за него три косъма, но всъщност аз играя младия Живков, тъй като действието се развива през 60-те и 70-те“, уточни Добрев.

Брежнев

Целият филм „Берлингуер - голямата амбиция“ е заснет през есента за около месец, като снимачните дни на Светльо са били 5-6. „Аз снимах в Историческия музей в Бояна и в НДК, иначе е имало снимки из цяла София, както и в Италия. Екипът е от професионалисти и много бързо се работеше, с две камери. Тъй като в Русия не може да се снима сега, затова направиха зала 1 на НДК да изглежда като за конгрес на КПСС. Брежнев също се появява, пак българин го играе – Николай Данчев, но не е актьор.

Ролята на Живков е на посредник между Москва и Рим, той нищо конкретно не казва, само дава съвети, за да се усеща като заплаха и ултиматум. Много ми беше интересно, тъй като съм свидетел на това време, макар и като дете, и е интересно да го погледна с днешни очи. Италианският комунизъм се оказа по-различен от българския“, споделя още актьорът.