0

С лед дебюта си на модния подиум в Париж, Кание Уест представи най-новата си линия Yeezy в понеделник. По време на събитието рапърът носеше блуза с дълги ръкави с надпис „Животът на белите е от значение“.

Оригиналният лозунг, който гласи „Животът на тъмнокожите е от значение“ се използва като форма на протест срещу расовата несправедливост, дискриминацията и полицейската бруталност. Фразата „Животът на белите е от значение“ е възприета от организации на белите расисти през последните години и е категоризирана като лозунг на омразата.

Уест беше заснет заедно с коментаторка Кандис Оуенс, която беше критична към движението на тъмнокожите. Тя също носеше блуза със същия надпис на гърба.

След като излязоха снимки от събитието, изпълнители като Джейдън Смит и Boosie отговориха на противоречивото облекло на бившия на Ким Кардашян.

Рапърът Boosie написа в Twitter: „След всичко, което сме преживели като раса, ти си облякъл това глупаво нещо. На теб не ти пука за това как чернокожите са умирали и страдали в ръцете на белите".

Джейдън Смит пък напусна модното шоу в Париж и заяви, че не може да застане зад думите на Уест.

Рапърът понесе и критики от редактора на Vogue Габриела Карефа-Джонсън, която  нарече линията дрехи „безотговорна“ в публикация, споделена в Instagram.

По-късно Уест качи снимки на писателката онлайн. „Това не е моден човек. Вие говорите в Ye Ima, говорете за вас. Попитайте Тревър Ноа“, написа той заедно със скрийншотове на Карефа-Джонсън, като се позоваваше на предишната си вражда с комика.

В мелето се включи и Джиджи Хадид. 27-годишната моделка бързо отвърна на Уест. „Иска ти се да имаш процент от нейния интелект“, пише родената в Калифорния, която е сътрудничила с Карефа-Джонсън. „Нямаш представа хаха.... Ако наистина има смисъл в някое от твоите глупости. Тя може да е единственият човек, който може да те спаси. Сякаш „честта“ да бъде поканен някой в твоите предаване трябва да му попречи да си даде мнението? хаха Ти си хулиган и шега", пише още моделката.

Vogue изрази подкрепата си за Карефа-Джонсън един ден след като Уест заклейми модния редактор чрез социалните мрежи.

През годините Кание е правил много противоречиви изявления. През 2018 г. той подкрепи Доналд Тръмп. През същата година, той направи изказване, че 400 годишното робство било избор. Няколко месеца по-късно той се извини за коментара си.