0

П роектът за филм, посветен на Стефан Караджа закъса заради липса пари.

Режисьорът Максим Генчев призна пред „Телеграф“, че някои от спонсорите му са оттеглили подкрепата си.

„Разбирам ги хората. При тази политическа нестабилност и ситуация на криза. Не съм се отказал. За Караджата, ако няма средства, ще събера момчетата и ще направим един арт филм. Имам някои идеи. Важно е обаче да се говори повече за този български герой и да се запали интересът на младите. В крайна сметка трябва да ги възпитаваме в традиции на родолюбие, колкото и съвременният свят, и ситуацията в страната да ни отдалечават от ценностите“, коментира Генчев.

Допитване

В публикация в социалните мрежи режисьорът пък сподели, че от къща на къща разпитва жители на Карлово дали са чували за писмото, с което кметът на общината Емил Кабаиванов призова да бъде създаден национален борд за опазването на историческата памет, който да има правомощия и ангажимент да одобрява или отхвърля всяка продукция, интерпретираща образи на национални герои. „Обикалям из Карлово от къща на къща и питам хората дали са подписали или поне чули за това писмо. Всеки цъка в недоумение и ме жали…“, написа Генчев.

Снимки

Режисьорът очаква одобрение на втората фаза по проекта, за чиято реализация спечели конкурс в БНТ за филм за цар Иван Александров по повестта на Иван Вазов и планира да стартира снимки в крепостта Баба Вида край Видин.

„Историята на този велик цар е много интересна дори в личен план. Той е имал царица, любовница и се влюбва в едно дете. Ще провокира интерес. В конкурса хората оцениха Дядо Вазов и мисля, че си заслужава този проект да бъде реализиран. Аз вече съм получил и хонорар за него и е редно да го изпълним“, каза още Генчев пред „Телеграф“.