0

Ц ели три години шефът на операта акад. Пламен Карталов е навивал световноизвестния тенор Пласидо Доминго да дирижира у нас, разкри пред „Телеграф“ самият той.

„Разговорите ни започнаха преди повече от три години, но по-активно го обсъждахме в последната. Преди гостуването ни в Германия той ни даде свободните си дати и подписахме договора. И той е много зает, и ние имаме много работа, но на 15 септември родните му почитатели ще могат да го видят за първи път и като диригент у нас“, сподели Карталов.

Премиера

82-годишният испанец ще дирижира постановката на Пламен Карталов „Травиата“, като с нея ще бъде отбелязан двоен юбилей – Доминго ще празнува 50 г. като диригент, тъй като за първи път го е направил пред публика през 1973 г., и то именно с „Травиата“, а историческата постановка на Карталов ще чества 40 г. от премиерата си през 1983 г. „За съжаление няма артисти, участвали в първия спектакъл на „Травиата“, които да излязат и сега на сцената, само те се сменят, всичко останало си е същото, както и тогава. А Доминго ще дойде с негов си смокинг и диригентска палка“, добави режисьорът. Със спектакъла на Джузепе Верди и Пласидо Доминго зад диригентския пулт ще се открие новият сезон 23/24 на Софийската опера и балет.

Наздравица

Либретото е написано от Франческо Мария Пиаве по пиесата „Дамата с камелиите” на Александър Дюма-син. Сюжетът започва в къщата на Виолета Валери в Париж, където тя кани приятели да отпразнуват края на дългото боледуване на красивата куртизантка. 

Виконт Гастон е довел своя приятел Алфред Жермон, почтен момък, току-що пристигнал от провинцията. Алфред се влюбва във Виолета от пръв поглед. Той вдига възторжена наздравица. Виолета е развълнувана. В съседната зала започват танците. Всички се отправят натам. Виолета също тръгва, но почувствала някаква слабост, сяда да си почине. Алфред остава при нея. Той я упреква за живота, който води. За да прикрие вълнението си, Виолета отвръща на пламенните му думи с шеги. След това тя му подарява една камелия и го поканва на следващия ден отново да я посети.