0

А кад. Пламен Карталов - директорът на Софийската опера, получи онлайн голямата награда на фестивала в Тегу, Корея.

Неговата постановка на „Електра“ от Рихард Щраус получи приза, но директорът не успя лично да литне до Далечния изток и се наложи да отправи благодарностите си по интернет.

Радост

„Радвам се да изразя най-дълбоката си благодарност към наградите Saya Opera Awards. "Електра", продукция на Софийската опера, свързва Оперния фестивал в Тегу, Операта в Тегу и Софийската опера. Вярвам в бъдещото ни сътрудничество“, заяви развълнуваният от приза Карталов.

Имаше още една награда за България - тя беше в категория „Най-добър нов певец“ за Диана Ламар, която изпълни ролята на Електра в постановката на Софийската опера. „По този начин бе призната упоритата ми работа и цялата любов и страст, които съм вложила в изпълнението на ролята на Електра. Ще запазя това преживяване завинаги в сърцето си“, каза Диана Ламар.

Премиера

Премиерата на операта „Електра“ бе на 26 ноември 2020 г. под диригентството на Евън-Алексис Крист и режисурата на Пламен Карталов, сценограф е Свен Йонке, костюмограф е Лео Кулаш. Фестивалът в Тегу бе с много силно международно участие, в това число и италианско.

Същата постановка на „Електра“ Софийската опера ще представи на 15 май 2024 г. на Майските оперни вечери в Държавната опера и балет в Скопие, стана ясно от съобщение на тази музикална институция.