0

Н осителят на титлата „Мистър Свят България“ крие интересно минало. Михаил Ситев, който само след месец ще представи страната ни на световния финал на „Мистър Свят“, се оказа, че е герой от военна мисия в Афганистан.

Мишо от малък има влечение към модата, помни, че когато бил 8-и клас, се явил за първи път на кастинг за ревю. Тежкото му детство и безпаричието го пращат на военна служба, но в никакъв случай не съжалява. 

Картечница 

„Аз съм родом от Пловдив. Майка ми почина, когато бях малък, а баща ми е алкохолик. Когато завърших училище, се получи така, че с моята специалност нямаш много пътища за развитие. Тогава видях, че се набират войници за Афганистан, реших да опитам. Записах се в поделението в Карлово“, така започва историята на Михаил Ситев. Спомня си, че когато постъпва, другите войници дори му се подигравали заради начина, по който изглежда, заради клиповете и рекламите, в които е участвал. „Често чувах подвиквания - ей, манекенче, къде си дошъл тук снайперист да ставаш“, но това не го отказва. Преминава 2 месеца обучение и си пуска рапорта за Афганистан, след това още 6 месеца, карантина и каца в Кандахар. „Аз бях в Сухопътни войски, всичко дължа на ген. Дешков. Бях в разузнавателна рота. Учиха ни на всичко, да наблюдаваме, да разглобяваме оръжие, да стреляме. Отлично мога да боравя с всяко едно руско оръжие. Калашник, картечница и снайпер „Драгунов“. Рекордът ми за разглобяване е 608 секунди, а за сглобяване 22 на АК47“, хвали се Михаил. 

Страх 

Когато пристига в Афганистан, помни, че не е имало никакъв страх. Страх може да има само някой, който има какво да губи, а той нямал нищо. „Аз отговарях за охраната на основната порта. Пазехме вътрешния и външния периметър на базата. Все пак се чувствах доста сигурен, защото бяхме в една от най- стабилните кули. Стената й беше метър. И все пак не липсваха рискови ситуации. Например един път падна снаряд в кухнята по време на обяд. Загинаха 4 момчета от международните сили“, спомня си той. Войната го променя. Спомня си, че след всичко видяно там, когато каца у нас, първото, което прави, е да целуне земята и да благодари за мястото, на което е роден. „Там е страшно. Тези хора няма къде да живеят, какво да ядат, нямат дрехи“. Спомня си един път при една от почивките как седял и ял и един местен го наблюдавал втренчено, попитал един от преводачите защо така го гледа, а той обяснил, че му е интересно, че яде с вилица, те не знаели какво е това. „Хранят се в едни кесийки, слагат там ориз и месо, ако има, и с пръсти. Животът там няма стойност. Срещаш се със смъртта всеки ден. Имаше един друг случай, който няма да забравя, в залата за претърсвания трябваше да правим обиск, лъхна ме такава миризма, те не се къпят с месеци“, добавя Мишо. Това, което разбрал и ще му остане ясен спомен, е как наблюдава от кулата. „Там всичко е минирано още от руснаците. Но запомнете, едно магаре на мина не стъпва. Пускат магарето напред и ходят след него“, разказва той.  

Страст 

След мисията в Афганистан следва втора, която този път е у нас с военноморските сили „Актив” като бординг група. „Беше в Средиземно море, свързана с бежанците. Преминах обучение преди това в Гърция“, спомня си той. Получава много военни награди и предложения за развитие в тази област. Но решава да започне друг бизнес и да запази професията си на модел. Благодарен е за всичко, което научава като военен и смята, че именно това го е изградило като човек. „Преди много се оплаквах от детството ми, че е тежко, но сега си давам сметка, че се научих да се оправям сам с всичко, да съм силен, като военен също изградих силен дух, воля и винаги желание да давам повече от себе си. Всъщност връзката между модата и казармата е голяма. В модата срещаш красиви хора и един лъскав живот. Войната, тя ме приземява на земята“, лаконично заявява Михаил. 

Свири на цигулка на „Мистър Свят“ 

Михаил има много таланти, а един от тях е да свири на цигулка и мисли именно с това да изненада журито на „Мистър Свят“ в тура за таланти. „Като дете свирех на китара, после ходех на уроци по пиано, а сега от 4 години като хоби свиря на цигулка“, разказва моделът. Спечелил конкурса „Мистър Свят България“ чрез онлайн кастинг и гласуване. Избрали го между още 32-ма претенденти. Споделя, че за него това е гордост да представи страната ни на такъв голям форум за  красота. Подготовката вече кипи. „Ще има тур с национален костюм, ще подготвя носия. После има спортен, елегантен и моден тур, която е моята стихия“, казва той и добавя, че от малък е суетен. Помни, че като дете подражавал на Бекъм. „Той беше моят моден гуру, гледах как се облича, какви прически си прави“, споделя Михаил. 

Тренира 6 пъти в седмицата 

В момента Мишо се занимава професионално с фитнес зали, споделя, че познава всеки един уред по-добре от всеки друг. Иначе поддържа форма с тренировки в залата 6 пъти в седмицата и спазва така популярния фастинг. „Обожавам китайско, но за съжаление не си позволявам често“, с усмивка разказва той.