0

К атето Евро отказала на екипа на „Оркестър без име“ и по никакъв начин не искала да снима този филм, но съдбата си знае своето и й дала шанс да играе най-известната си роля.

По това време Катерина Евро имала вече опит в киното, но не се мислела за актриса, а си работела като манекенка. Случило се така, че веднъж си говорела с режисьора Стойчо Шишков, който по това време усилено търсел актриса за ролята на Рени от „Оркестър без име“ на колегата си режисьор Людмил Кирков. Като на шега почти се скарали Катето и Стойчо с твърденията, че манекенките не стават за актриси. Евро, естествено, държала на мнението, че са идеални. И Шишков тогава я поканил на прослушването. Били изпробвали над 30 актриси и тв водещи, но Кирков нито една не харесал. Тогава влязла Катето Евро и от раз омаяла всички. Да, ама тя се заинатила и казала, че с този филм няма да се занимава. След години си признава, че била влюбена в Георги Кадиев, който й става съпруг. Смятала, че три месеца раздяла с него заради снимките на „някакъв филм“ нямало как да ги понесе. И затова започнала да отказва. Но Кирков казал, че не приема никакви откази и само тя ще бъде в ролята на Рени. Въпросът станал едва ли не държавен. Евро обаче не искала и да чуе, че ще бъде далече от любимия. Накрая все пак съдбата решила, че точно тя ще играе Рени и така Катето получила тази знаменита роля в най-популярния български филм на всички времена според няколко проучвания от миналия и този век.

Институт

Катерина Евро си признава, че и до ден днешен обожава Робърт де Ниро. Едва ли не била платонично влюбена в него и изгледала почти всичките му филми. Била заснела филма „Равновесие“, пак на Людмил Кирков, който трябвало да отиде на кинофестивала в Москва. А там шеф на журито бил самият Де Ниро. Та Катето решила, че няма само да се гледат очи в очи с любимия актьор, ами ще научи и някоя и друга дума от английския. И се записала на тримесечен курс в Института за чуждестранни студенти. Но този път съдбата решила, че няма да се срещне с Робърт де Ниро. Катето била бременна и било взето решение да си остане в София. Но и до ден днешен си въздиша по любимия актьор.

Свят

Тези дни Катето Евро е на върха на щастието си, след като ожени сина си и получи титлата The best свекърва in the world („Най-добрата свекърва на света“), присъдена й не само с шеговит устрем от нейната близка приятелка Валя – жената на Орлин Горанов. Това се случи по време на сватбата на сина й Александър Кадиев и любимата му Ивелина Чоева. Шаферка бе внучката на Евро, малката Катерина, която е дъщеря на Кадиев от предишна връзка.

Катето Евро е в отлични отношения както с Ивелина – настоящата жена на сина си, така и с Таня Тончева – бившата, която е и майка на малката Катерина – внучката на Катето Евро. Свекървата много държала синът й Александър да бъде в добри приятелски отношения и с бившата си. Настоящата му Ивелина разбирала това и нямала проблеми.

На сватбата сега, проведена в лозя край град Сопот, Катето Евро сподели и една смешка в типичния си стил: "Много се гордея, че все пак отгледах едно дете, което първо си мислехме, че е идиот, а всъщност е сериозен мъж, който днес сключва брак с красавицата Ивелина Чоева. Доволна съм, приятели. Най-хубавото е, че вече няма да живее у нас. Вече няма да ми вика "Майко, ти какво сготви, защо е солено, защо е безсолно“.

Наследница

Катето Евро определено обожава да прекарва свободното си време с единствената си внучка, която не само носи нейното име, но и нейния артистичен дух. Двете винаги намират интересни занимания заедно, а сред любимите им е готвенето. Едно от последните изкушения, които успяха да сътворят заедно, е песто. „С Кати направихме домашно песто. Имаме си домашен босилек от градината, купихме кедрови ядки, пармезан, чесън, пипер, зехтин и сол“, издава самата актриса. Тя сподели и видеоклип на целия процес, на който се вижда как малкото момиченце чука продуктите в хаванче от камък. „Няма по-хубаво от домашното, с него ще си наберем домати от градинката и ще си направим сандвичи“, допълни още грижовната баба. До тях се включи и домашният им любимец - кучето Рей, който гледаше кротко и се облизваше. Почитателите на актрисата винаги се очароват от вниманието, което отдава на малкото Кате. „Ти си баба мечта, моментите с баба са най-милите“, гласят голяма част от тях. Евро не пропусна да сподели и крайния резултат на зеленото изкушение, намазано върху препечена филийка с резанче домат. Но за да й бъде качествено готвенето, Катето обича да използва домашни продукти и затова другото й голямо хоби е градинарството.

С внучката все по-често разиграват и истински сценки. Преди време Катето Евро разказваше небивалици, но пък с ентусиазъм, все едно са били истински. Тогава обяви, че в каналите на София са се въдели истински сьомги и те от малки са яли суши. Естествено, че и внучката се включи към това. А само ден преди сватбата двете разиграха вица за алкохолика, който обяснява какво е алкохолизъм и сочи две птици, като твърди, че пияният ги вижда като четири. А малката с целия си артистизъм отговаря: „Но там няма нито една птичка“.

Актрисата сподели с феновете си и грижите, които положи за доматите си, които първо засади в саксии, а след това пресади в парник. „Много труд и грижи, то не беше болести, то не беше пръскане, поливане, плевене, но всичко си струваше“, издава самата тя. Както казват, „крушата не пада по-далече от дървото“. Двете заедно садят освен домати ягоди, цветя и косят тревата.

Ваканция

Тази година актрисата избра да плажува на Българското Черноморие, и то на най-купонджийския курорт в последните години – Созопол. Тя сподели почивката си с близките й приятели - писателя Добромир Банев, колежката й Алекс Раева, Илиян Сърнев, Валя Горанова. Петимата приятели посрещнаха Джулай морнинг именно там и се щракнаха срещу силните слънчеви лъчи. Освен на морето, актрисата не спря да събира близките си хора и в двора й в Кокаляне, където има голям басейн. Катето и още други приятели, сред които Ваня Щерева, Дичо и жена му Карина и още много, се гмуркаха във водата, пиеха коктейли и хващаха тен, издаде самата тя в кадри и видеоклипове. Една от най-сладките снимки в профила на звездата това лято е тази на внучката й, малката Кати, която е сложила череши в косите си. Снимката излъчва невинност и показва семейната идилия и топлината в живота на известната актриса. Катето Евро продължава да бъде пример за това, че възрастта е само число, а истинско значение има начинът, по който живеем и се наслаждаваме на живота. Тя остава вдъхновение за мнозина със своята непрекъсната енергия, жизнерадост и неизчерпаем хумор.

Прави къщичка за птици в двора

Една от големите сполуки на Катето Евро и малкото Кате е къщичката за птички, която направиха сами на дръвчето в двора. „Който е казал, че мъжете са силният пол, не е познавал жените от Кокаляне! Тук сами си косим тревата, поправяме шкафове, затваряме буркани и дори строим - например къщички за птички, за да зарадваме внучетата ни. Какво ви трябва за тази цел ли - щипка желание и хубави инструменти! Къщичката за птички е много лесно и забавно занимание, трябват ви само дъски, пирони иедно любопитно внуче като Кати, на което да покажете как се ползва чукче и как се забиват пирони. Отдавна обмислях какво да измайсторя в двора, за да е хем красиво, хем полезно“, издава самата актриса. Евро често се хвали с уменията на внучката си и се кефи, че е неин учител в живота.

*Автор: Лина Димитрова