0

- Катя, Здравко, здравейте. Остава месец и половина до големия ви концерт в Зала 1 на НДК на 18 март. Как върви подготовката за спектакъла?

Катя: Здравейте, почти сме готови. В момента работим по сценографията. С всеки концерт става по-трудно, защото искаме да бъде все по-хубаво. 

Здравко: И в същото време се съобразяваме с определен бюджет. А не можем да го правим същото или да го направим по-лошо. Всичките ни концерти досега са много помпозни. Сега залагаме на нов екип за сценографията. За първа година работим с тях и разчитаме много, че ще се получи нещо ново и още по- грандиозно. 

- Принципно знам, че музикантите не обичате много, много да сменяте екипа.

Катя: Ами вижте, като не можеш да смениш съпруга, сменяш екипа (смее се).

Здравко: Защо да не можеш, какъв е проблемът? (смее се).

Катя: Не може, трябва да изкараме и този рожден ден. Шегата настрана, но понякога се налага смяна на екип, защото става едно зацикляне. Всеки екип си има собствени идеи и след като си ги въртял вече на един, два или три концерта, трябва да дойдат нови хора с ново мислене.

Здравко: Сцената на НДК, това де факто е нашият шоурум. А и си остава най-хубавата сцена за концерти. И не жалим средства, както се казва. Там не се гони печалба, там е важното да стане много добре, в едни разумни граници, естествено, в никакъв случай да не си на загуба, но там, пак казвам, не се търси печалба. Важното е да стане истински спектакъл.

- Трудно ли се надскача собствената ви летва?

Здравко: Смятам, че ние достатъчно високо сме вдигнали собствената си летва и затова е много трудно да надскочим с всеки един спектакъл. Всеки, плюс това и публиката става все по-критична и по-критична. Аз си спомням преди десетина години само ние и още двама, трима колеги си позволявахме да правим концерти почти всяка година, да пълним НДК и да правим турове с оркестър из страната. А вече станаха изпълнителите десет пъти повече, които започнаха да правят турнета на живо с оркестър, започнаха да правят концерти в НДК.

Катя: Няма свободни дати. Ние година и половина преди концерта запазваме дата. Много колеги започнаха да правят концерти, което е много хубаво, но това вдига нивото. Във Варна трябва да ви кажа, че през ноември месец се обадих, за да запазя за лятото, за Летния театър и дамата ми казва, че няма дати. Сега във Варна ще бъдем на 9 септември. Нищо, това пък е хубава дата (смее се). 

- Не се ли разглезва публиката в такъв случай?

Здравко: Не, напротив. Публиката при толкова много концерти ще почне да отсява. Публиката израства заедно с изпълнителите. Когато са по-малко изпълнителите, публиката е по-компромисна. Когато има толкова много концерти, взаимно е израстването. 

Катя: Конкуренцията ражда прогреса. А когато конкуренцията е повече, става още по-ангажиращо.

- Няма да питам за гост-изпълнители, защото знам, че вие не обичате да каните колеги на вашите концерти. И този път ли ще е така?

Здравко: Ние сме на принципа, че когато си слагаш името на афиша и на рекламата, на пределен концерт в НДК, хората идват, за да чуят твоето творчество. Имаме много приятели, много колеги, но ние смятаме, че трябва да застанеш с твоето творчество и да бъдеш щастлив, когато накрая тази публика е доволна и е излязла удовлетворена от концерта, имало е аплодисменти, имало е бисове с твоята музика, с твоето творчество. А не с още десетина колеги, които да сложиш на афишапримерно, защото тогава се превръщаш в организатор.Нищо лошо не искам да кажа към колегите, които имат гости. Това си е техен принцип. Те така са решили. Но ние сме решили, че когато излизаме на сцената, трябва да бъдем само с това, което сме правили, със своето творчество и да видим пълната зала и реакцията на публиката на нашето творчество.А не да ставаме организатори на концерта.

Катя: И не сме съвсем сами, защото имаме зад нас бенд, беквокалистки, но те работят с нашата музика. 

- Знам, че винаги много държите и на облеклото. Готови ли сте вече с визията за концерта?

Катя: Почти. Здравко е готов. Аз съм наясно с нещата, но още не съм ги изработила. Работя с най- доброто шивашко ателие у нас и знам, че ще направим страхотни тоалети и този път. 

- Катя, вие самата ли си правите винаги концепцията за дрехите, с които излизате на сцената?

Катя: Да, и на Здравко също, и на бенда, и на вокалистите.

- Колко пъти на ден спорите?

Здравко: Много, много, много, много се караме (смее се).

Катя: Караме се за всичко, което е свързано с работата. Казвала съм му, особено сутрин, когато отиваме на предаване, както бяхме преди няколко дни при Гала и имаме много малко време, за да се приготвим, защото аз съм станала в 6 часа, сама се гримирам, него го гримирам и така нататък и той точно в момента, в който ми е най-нервно,започва да се облича и да пита: „Сега това добре ли е?“. И аз: „Не е добре“. Оттам се започват въпросите защо не е добре, аз трябва да обяснявам и става спорът (смее се). Казала съм му от предишния ден да си приготвя дрехите.

- За музика спорите ли?

Здравко: Основно. Ето сега например един концерт не може да е до безкрайност. Т.е. нашите концерти са около 2 часа, 2 часа и малко. И има определен брой песни, които ще могат да влязат. Тъй като непрекъснато правим нови песни, които искаме веднага да включим в концертите, а пък не може и без златни хитове, защото много хора идват заради тях и сега, как да побереш всичко в рамките на два часа и малко….?

Катя: Преди концертите ни бяха по дълги. Обаче чувстваш как хората се уморяват да стоят толкова време на едно място. Пък и се съобразяваме с ефирното време после. Трябва да правим телевизионния вариант. Трябва да се среже много и да ви кажа тогава все едно на живо ме режат (смее се). Не можеш да избереш коя песен да падне, коя да остане.

- Катя, тази година концертът е на рождения ви ден. Хубав подарък си направихте. 

Катя: Да. И доста скъп (смее се).

Здравко: Март месец е много рисков за концерти, защото хората по принцип правят концерти в НДК винаги в периода от октомври до декември. Но нашите концерти не са през 12 месеца, а са през 18. И тъй като последният ни концерт беше на 3 ноември 2022 година - 18-ият месец се пада сега март-април-май.

Катя: И решихме, защо пък да не е на рождения ми ден.

Здравко: Един колега ми казва: „Бате Здравко, вие сте луди!“ Март месец никой няма да купува. Всички са се охарчили по новогодишните празници, имени дни… Нямат пари (смее се).

- По принцип не става ли все по-трудно да направиш един самостоятелен концерт?

Катя: Става много по-трудно и по-скъпо.

Здравко: За да работиш с добри музиканти, да наемеш хубаво осветление, перфектен звук струва все повече и повече. После хората казват: “Е, те билетите стават по-скъпи“. Ние се стремим цените на билетите да са разумни. Просто трябва да се покрият разходите, защото само наем на зала е 45 000 лв.(единия ден за строеж на сцена и следващия - за самия концерт). След това и целия обслужващ персонал - от разпоредители, гардеробиерки, билетни каси, до медицински персонал с линейка, охрана и много други…Тоест хиляди левове допълнително. Оттам нататък тръгваме - хонорари на музиканти, отчисления за авторско право, сценография и т.н.  Рекламни материали, билбордове и афиши, рекламни спотове. И цените стават безумни.

Много скъпо удоволствие наистина, но такива са реалностите и сме длъжни да се справяме! Щом сме се отдали на тази професия…

- Катя, доста скъп подарък сте си направили за рождения ден. Здравко, вие подготвили ли сте друг подарък, или няма да има такъв?

Катя: Предвид колко ще се изхарчи за всички останали разходи около концерта по-добре да не ми купува подарък. Защото ще е нещо евтино (смее се).

- Кой поред рожден ден празнувате заедно?

Здравко: Виж сега, ние от 1975 г. сме заедно, значи от  1976 г. вече почваме да си посрещаме рождените дни заедно.

- Катя, вие помните ли първия подарък, който ви подари за рождения ден?

Катя: А, той винаги ми подаряваше френски парфюми и часовници, защото винаги съм закъснявала за срещи. А аз нарочно закъснявах, между другото. Да чака там и да се тормози.

Здравко: Представяш ли си? Ако съм го знаел това тогава… а аз си мислех, че закъснява по други причини.

Катя: Защото съм звезда (смее се).

Здравко: Звезда, тогава каква звезда беше? 

Катя: Бъдеща бе, бъдеща.

Здравко: Студентка в Консерваторията.

Катя: Здравко взимаше 40 лева стипендия и всеки месец отделяше от тази стипендия по 20 лева, за да ми купи френски парфюм. Тогава имаше две-три марки.

- Да се върнем малко на концерта. Знаем, че обичате да изненадвате почитателите си с нови песни. Ще чуем ли такива на 18 март?

Катя: Ще има. Ще има две съвсем нови песни, които ще прозвучат за първи път. Направили сме римейк на един много голям хит от 80-те години. Интересно ще бъде. Въпросът е обаче от 25-те песни, които сме избрали, какво да махнем и какво да остане...

- И за финал да зарадваме нашите читатели, че ви предстои и турне из цяла България.

Катя: Да, както всяка година.

Отново с нашия бенд. Започваме от 23 май в Сливен, след това на 30-и в Козлодуй. 13 юни Пловдив, 20 юни Шумен, 27-и в Плевен. 3 септември във Варна,19 септември в Бургас и 16 октомври ще бъдем в Русе. И ще имаме още няколко дати, но когато са на 100% потвърдени, ще ги обявим в нашите социални мрежи. 

ТОВА СА ТЕ!

*Катя Михайлова е родена на 18 март 1958 г. 

*Здравко Желязков е роден на 20 януари 1953 г. 

*Завършват Музикалната академия през 1977 г., откъдето се формират като дует и стават двойка на сцената и в живота

*През 1980 г. излиза първата малка плоча с техни песни. 

*Първият им хит е „Трябва да чакаш“.

*С днешна дата са най-известният дует у нас, като почти всички техни песни стават хитове и печелят БГ класациите.