0

- Здравейте, Кеба, Сандра и поздравления за дуетната ви песен ,,Мало, мало". На кого беше идеята за този проект и колко време ви беше нужно, за да го реализирате?

Сандра: Здравейте, много ви благодарим. Всъщност поздравленията са и за Артур Надосян, с когото работя повече от десет години и е мой продуцент. Той даде идеята за "Мало, мало". След толкова години приятелство и съвместна работа с Кеба реши, че трябва да направи и нещо за нас двамата. Негова е музиката и аранжиментът. Две години по-късно Кеба се обади и  каза "Имаме страхотен текст" и всичко се случи много бързо. Записахме песента буквално за един час.

- От колко време се познавате?

Сандра: С Кеба се познаваме от близо седем години. Запознахме се на участие, където трябваше да пеем заедно. Много си допаднахме като изпълнители и от този момент винаги когато е в България се чуваме, виждаме, идва често в музикалното студио на Артур Надосян. Артур е работил по музиката и на други песни на Кеба, дори песента станала популярна и в негов сръбски вариант "Хиляда пъти" е записана в студиото на Артур, а женският вокал на сръбски е изпълнен от мен. Така че през годините сме били заедно на много събития, изпълнявали сме много дуетни песни и винаги публиката ни е приемала топло.

- Съвсем наскоро записахте песента и изцяло на сръбски, Сандра трудно ли ти беше с акцента?

Сандра: Да, първата версия на песента е на български и сръбски език. Вече записахме и втората версия изцяло на сръбски за Сърбия. Много държа, когато изпълнявам песни на чужд език, не просто да изпея песента, но и да няма акцент. Така че задължително исках Кеба да присъства на записа и не ми беше трудно. Имаше и много забавни моменти, тъй като в сръбския език имат специфично произношение на буквата Ш.

- Кеба, за пореден път сте в България, какво най-много ви харесва в нашата страна?

Кеба: България е страна, която има всички природни дадености, които могат да съществуват на тази планета. Обичам да посещавам манастирите в България, обичам тези минерални извори, наскоро бях на СПА, не мога да си спомня как точно се казваше селото,  хареса ми сярната вода. Ако е зима, България има Банско, Боровец, който е  прекрасен за дихателната система, за гърлото, за здравето като цяло. Пловдив също е прекрасно място. Старият град има страхотна история. Аз обичам София, това е европейски град, гигантски град. София не е същата, както беше преди 20 години,  подобри се много. Знам, че имам много фенове в България. България е страна, която има всички природни дадености, които могат да съществуват.

- Предполагам вече имате и много приятели?

Кеба: Обичам да пея в България и се радвам, че почти всеки месец имам изява. Независимо дали става въпрос за клуб, концерт, заведение или частни партита, аз винаги се отзовавам и благодаря на цяла България, на братския ни народ за любовта към мен и моите песни и им го връщам по най-добрия начин. Разбира се, имам много приятели в България. Искам да благодаря на моя мениджър Жоро Янакиев, който отговаря за кариерата ми в България. Наистина имам много приятели в България, а както казах, знам, че имам и много фенове тук. 

- Сандра, вие колко често ходите в Белград и харесва ли ви?

Сандра: Не мога да кажа, че ходя често, но винаги когато съм там, е свързано с хубави емоции и много приятели...

- Кеба, спомняте ли си за някоя забавна случка в България? Имате много фенки тук, имало ли е някоя по- настоятелна?

Кеба: Едно от тях се случи наскоро, бях в центъра на София и пазарувах, имаше едно момиче, не вярвам да е на повече от 25 години, тичаше 50 метра към мен. Тя тича към мен и аз вече започна назад, защото не знам намеренията й. Скочи и ме прегърна и  започна да плаче. Тогава я прегърнах. Това е любов към мен, към песента, към музиката според мен. Тя плака от щастие, защото ме докосна, защото ме прегърна, повярвайте ми, че плаках с нея.

 Помните ли първото си участие у нас?

Кеба: Спомням си първото ми участие в България, беше през 90-те години в зала 1 на НДК, тогава участвах в голям концерт с колегите Весна Змиянац, Шабан Шаулич, Мирослав Илич и така нататък, изпях „Нямам любима, приятел нямам”, „Проплака синьото око” и др. Помня това изпълнение до ден днешен, което е феноменално. По-късно вече ме канеха и на много други места в България.

- Сандра, разкажете ни малко за вашата кариера и кога стартирахте?

Сандра: Аз съм от музикално семейство и музиката е била и е в сърцето ми през целия ми съзнателен живот дотук.

Професионално започнах да се занимавам с музика и да правя авторски песни след участието ми в музикалния формат "Гласът на България", където стигнах до финал. Веднага след това се запознах и започнахме да работим с Артур. По негова музика и аранжимент е и дуетната ми песен с Орлин Горанов ,,Спомен от преди" по текст на Иван Тенев.

През 2020 г. е първата ни съвместна изява със световноизвестните GIPSY KINGS във Франция. През 2022 г. за втори път се събираме с легендарната група на една сцена с цел благотворителна кауза, организирана в София от Съюза на европейските арменци в Европа. И мога да издам, че през следващото лято предстоят още изненади и изяви с уникалните GIPSY KINGS Family. И ето сега вече и песента ни с Кеба "Мало" е вече факт и много се радваме, че се приема толкова добре и се харесва на толкова много хора. Това е най-важното.

- Видяхме ви като беквокал на концерта на Богдана Карадочева и Стефан Димитров в НДК, как се запознахте с тях и какво е чувството да работиш с такива легенди?

Сандра: С Артур бяхме поканени за втори път като гост-изпълнители, като една голяма част от аранжиментите на песните за концерта бяха направени именно от Артур. Тук е мястото да благодаря още веднъж на Стефан Димитров и Богдана Карадочева за доверието да изпълня няколко дуета с маестро Димитров, а Богдана поиска да изпея една от любимите й песни от нейния репертоар, което беше огромна чест за мен. И след първия незабравим и грандиозен концерт в Античния театър в Пловдив имахме честта за втори път да закрием концерта в Зала 1 на НДК с песен заедно и с неповторимия Васил Найденов. А за беквокалите се погрижиха страхотните момичета, ученички на Стефка Оникян. Приятелството ни и съвместната ни работа започна преди няколко години, когато отново бяхме поканени с Артур, да направи той аранжиментите, а аз да изпълня заедно с Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Емилия, Панайот Панайотов няколко песни по текст на Иван Тенев за радио „Христо Ботев“ и програма "Хоризонт", и един световен проект тогава за пандемията от КОВИД. Предстои ни с маестро Димитров по негова покана да запишем още няколко песни, които ще бъдат заснети и включени в един бутиков албум по негова музика и аранжименти отново на Артур Надосян. Да работиш и да общуваш с такива наистина големи артисти като Стефан Димитров, Богдана Карадочева, Васил Найденов, които са дали толкова много на българската музика, за мен е на първо място огромна чест и удоволствие. Толкова много неща уча от тях и им благодаря с цялото си сърце.

- Щастливи хора ли сте?

Сандра: В различните етапи от живота си човек намира щастието в различни неща. На този етап щастие за мен е хората, които обичам, да са здрави, да са до мен, да имам възможност да правя това, което най-много обичам, да правя хубава музика. Музиката е лекарство и в най-трудните моменти.

Кеба: Рядко се замислям за тази титла. Почти никога не съм си задавал този въпрос, но ще кажа нещо за всички ваши читатели. Какво се е случило вчера, дори и да исках, не мога да променя, какво ще стане утре, не мога да знам. Значи като нямаме власт нито за вчера, нито за утре, какво ни остава? Това, което е днес.  Надявам се, че ме разбра. Най-добрият витамин за моето настроение, за моя ентусиазъм, който винаги е в плюс, най-добрият витамин е музиката. Моята китара, инструментите, на които свиря, и моето гърло, чрез което предавам моята емоция, моята душа и моята песен на вас и, разбира се, обкръжението на моето семейство и приятели по света.

- Как ще посрещнете празниците?

Сандра: Разбира се, че на празници винаги сме на работа, защото тя е свързана с това да забавляваме хората и с музиката да ги правим щастливи. Но все пак ми се иска и да остава повече време да бъдем със семействата си. Пожелавам на всички едни спокойни, светли и изпълнени с любов празници. Ценете малките неща и благодарете за всеки миг, прекаран с любимите си хора.

Кеба: На Нова година съм в Белград, но интересното е, че на мястото ще бъдат само българи. Може ли да повярвате? Един от най-хубавите ресторанти само с българска публика. Такова е било тяхното желание и го изпълняваме. Накрая поздравявам вашите читатели, честита Коледа, честита Нова година, да сте живи и здрави и да мине животът ви в настроение и песни. Що се отнася до мен, винаги е така. Обичам България, повярвайте ми, чувствам се в България като в собствената си страна.  Моята мисия е да ви пея, пея, пея, пея. Също така имам намерение или план следващата година да направя първия си самостоятелен концерт в София. Време е.

Това е тя:

*Родена е на 19.09.1984 г. в гр. София

*Още в ученическите си години е част от различни вокални групи

*В репертоара й има голямо разнообразие от музикални стилове; световна поп музика, латино, джаз, рок, българска поп музика,попфолк и фолклорна

Това е той:

Роден е на 7.10.1960 г. в Лозница

Издава първия си албум през 1976 г.

Дъщеря му Наташа Коич също е популярна певица