0

Ф итнес инструкторът Илиян Найденов се бори с фалшив профил във Фейсбук от месеци. Някой използва личните му снимки и споделя информация под тях с текст, че търси голямата любов, а социалната мрежа не предприема нищо въпреки молбите на Найденов.

Правила

„Неглижирах го, докато онзи ден не получих ново съобщение със скрийншот, че той пише в някакви групи, че си търся приятелка. Всеки нормален човек би се сетил, че това е фейк профил. Не бих си и помислил, че някой нормален човек би търсил партньор по групите във Фейсбук. Въпреки това реших да го пусна на стори, че да вземе да се разкара най сетне“, разказа пред „Телеграф“ бащата на първородния син на Джулиана Гани. Той добави: „Преди седмица и повече за първи път ми изпратиха профила, който ползва мои снимки. При което аз го репортнах, но интересното в случая, всъщност е шокиращо, че според Фейсбук този човек не нарушава неговите правила и в такъв случай те не могат да направят нищо, това получих като отговор. Което е много жалко, тъй като става дума за кражба на лични данни. Не мога да си обясня защо, но пък не ми е толкова важно. В крайна сметка всеки нормален човек, виждайки истинския ми профил, ще се сети, че този е фалшив“.

Измама

Илиян споделя, че това не му се случва за първи път. „Случвало ми се е и много отдавна, когато нямах такава аудитория и не ми беше никак развит профилът. Сега се сетих за един случай, в който съвсем случайно, без да ме познават изобщо хората, по NOVA бяха дали моя профил, че има фалшив дубликат. Буквално тогава го ползвах само за лична употреба, имал съм 500 приятели най-много и бях споделил, че са ми направили фалшив“, каза той и посъветва: „Надявам се хората по-малко да се връзват на такъв вид измами, тъй като съдържанието винаги издава, че нещо не е окей“.