0

Б ританската попзвезда Ед Шиърън и авторката на книгите за „Хари Потър“ Дж. К. Роулинг влязоха в списъка на стоте най-богати хора на Острова според данни на „Сънди таймс“, цитирани от „Мирър“.

Участието в тази своеобразна класация се постига, когато се платят минимум 10 милиона паунда данъци за година. Изчислено е, че 100-те богати лица или семейства дължат общо £5,353 милиарда британски данъци за миналата година. Класацията включва корпоративен данък, данък върху дивидентите, данък върху капиталовите печалби, данък върху доходите и данъци върху заплатите, както и такси за хaзарт и алкохол.

Ед Шиърън, който пълни стадиони по целия свят и предстои да има концерт и у нас, е изплатил £62 милиона от Hayagotatourboi - компанията, която получава приходите от боксофиса му. Отделно внася над £36 милиона лични удръжки в хазната. Това го поставя на 32-ро място в списъка на богатите. Една позиция над него е писателката Дж. К. Роулинг, припечелила нови суми от филм за фантастични животни, компютърна игра и още от приключенията за нейния детектив Корморан Страйк – герой на серия от романи. Тя е платила приблизително £40 милиона данъци в Обединеното кралство през последните дванадесет месеца.

Начело на тазгодишния списък за втора поредна година е роденият в Москва милиардер Алекс Герко, чиито данъчни задължения се оценяват на £664,5 милиона. Математикът стои зад базираната в Лондон фирма за финансова търговия XTX. Неговият принос е еквивалентен на £1,8 милиона на ден, или £75 000 на час.

Нов в списъка е боксьорът в тежка категория Антъни Джошуа. Звездата на ринга се нарежда на 88-о място от топ 100 на национално ниво в данъчния списък и се твърди, че е допринесъл с над £12 милиона.