0

К оцето Калки и неговата прекрасна съпруга Мартина отбелязаха 5 години заедно. Според българските традиции това в така наречената дървена сватба.

На петата годишнина двойката трябва да засади дърво според обичая. “При първа възможност ще се организираме и ще поправим този пропуск, ще засадим някъде край морето дърво” обеща пред “Телеграф” Калки. 5 години според него са нито много, нито малко, но пък са достатъчен срок нещата да улегнат между двама души, които трябва да разберат всичко за любовта. 

“Знаете, че от медицинска гледна точка химията на любовта трае средно 3 години. Но при нас нещата продължават. Явно сме изключение от общата физиология“, обяснява музикантът. Според него една от причините е, че не спират да са си интересни по всякакви начини.

Съдба

Датата от сватбата отбелязали по време на камерен концерт на Южното Черноморие. “Имахме участие с жена ми. Не сме го планирали, но така се получава при нас, че всичко все ни свързва. Ето и датата на годишнината. Имахме участие. На плажа, акустичен концерт, много романтично, пред около сто човека”, разказва той.

Двамата с жена му се обичат точно както в първия ден, а дори и повече, ако изобщо за любовта може да има мерни единици. Макар и според много хора за успешен брак двойката да не трябва да прекарва много време заедно, то тази формула не работи за семейството на Калки. Той и съпругата му са буквално неразделни.  

 Коцето Калки и музикалното му семейство Калкис Фемили.

  Коцето Калки и музикалното му семейство Калкис Фемили.
Личен архив

“Тази година се наложи да се разделим за 6 дни, когато Мартина имаше концерт в Полша, и това изобщо беше най-дългата ни раздяла за годината“, с усмивка разказва Калки. Иначе се било случвало и за по-дълго да се разделят през годините, но само ако се налагало, например когато имал участие в Канада или трябвало да пътува за Америка на турне. “Истина е, ние сме постоянно заедно, спорим понякога, но никога не се караме. Работата заедно  много ни сплотява. Развихме нашите музикални отношения. с Мартина и Теди създадохме “Калкис Фемили”. Имаме участия почти всеки ден“, споделя той.

Съпругата му Мартина е пианист, музиката ги сплотява. 

 Съпругата му Мартина е пианист, музиката ги сплотява. 
Личен архив

Заради това, че са непрекъснато заедно, Калки предлага на Мартина да направи свой отделен музикален проект и да опитат дали могат да се развиват и поотделно в музикално отношение. Но тази идея не успява да проработи. Съдбата ги свърза и  дори и за ден ако  се разделят,  вече си липсват.  “Само ден да не сме заедно, и първото съобщение е: “Липсваш ми или  липсвам ли ти”, разказва той.

Компромис

Формулата за успешна връзка според него са децата, които са стълбовете на едно семейство, любовта, работата и общите интереси. Разбира се, важно е да има баланс. Колкото двамата си приличат и допълват, толкова са и различни характери. И разбира се, трудности не липсват, но според Калки дори преодоляването им крепи една връзка. “Откриването на компромис при творческите личности е труден. Имаме различни творчески визии и е трудно. Дори това беше причината да се разделим с “Медикус”. Така че това важи не само за връзките при нас“, обяснява той.

Съпругата на Калки е от Бургас, така че съвсем естествено лятото прекарват край морето, освен това повечето им участия са по този край.

Платна

Малкото свободно време, което има,  е посветил на ветроходството. „Това е моя голяма страст, обичам много да карам сърф, запалих се по ветроходството и изобщо водните спортове. Започнах с лодките доста късно, в студентските си години“, разказва той. Спомня си, че се записал по време на лагер в Равда. Впоследствие с негови приятели си купили и първия катамаран.

“Аз съм преплувал десетина морета под платна. По- късно се запалих и по яхти и ветроходни кораби. Плавал съм на най- големия ветроходен кораб в света -   “Седоф”. Плавал съм и на най-бързия ветроходен кораб на света - “Мир”, и на Българския ветроходен кораб “Калиакра” , в който се влюбих още щом го видях за първи път”, разказва той. Откакто е баща обаче, няма време за дълги пътешествия по море и се задоволява с различни дестинации тук, по нашето Черноморие.  Остава му време за сърф, когато е подходяща прогнозата.

В началото на есента се готви да се върне обратно в София. В момента подготвя нова дата от поредицата концерти „60 обиколки около Слънцето“. Като следващият ще е през октомври с “Калкис Фемили” , група “Медикус” и децата от Музикалното учлище.

Карма

Музиката продължава да върви ръка за ръка със стоматологията в живота на Калки . „Преди няколко години напуснах Медицинската академия и си направих мой кабинет. Намира се буквално под нас и това ми спестява много време, задръствания и нерви“, разказва той.  Успял е да нареди програмата  си по най- приятния за него начин. Лятото е на морето, а в кабинета го заместват негови колеги, зимата се връща в София и се захваща със стоматологията. Ако трябва да постави двете си професии на везната, всяка ще наклони в различна посока. Денталната медицина определя като призвание и карма, а музиката лежи дълбоко в сърцето му.

Учи сина си да свири на китара

Тази година синът на Коцето Калки ще бъде шести клас в Музикалното училище с ударни инструменти.  Върви уверено по стъпките на родителите си. „Претърпя наскоро един инцидент, счупи си пръста на ръката, тъй като  тук, на морето,  съм го сложил да тренира различни спортове като ветроходство.

Теди е запален по ветроходството. 

 Теди е запален по ветроходството. 
Личен архив

Това счупване затрудни упражненията му с ударните, но пък позволява да учи китара и аз му купих. Сега свири на китара, доволен е много, а аз съм негов личен преподавател“, разказва той. Синът му влиза в Музикалното училище още от първи клас. „Той много от малък беше увлечен от барабаните и сам искаше това”, казва Калки. Освен в музиката малкият обича да рисува. „Прави перфектни технически рисунки. Чертае метра и влакове, в които е влюбен, знае всички метростанции в Европа. Може да ви начертае до най- малката подробност. Беше направил чертеж на лифт между Стара планина и Витоша със спирка на мола в Лозенец, където живеем“, обяснява  гордият баща. Какъв ще стане синът му, няма как да знае, но прави за него най-доброто, насочва го и му показва света по най-добрия начин.

Посети гробницата на богинята Бастет, практикува вихриом

Коцето и половинката му Мартина са увлечени по енергийните практики. Признава, че има любими енергийни местенца у нас, които много харесва и  които посещава, за да се презарежда. Последното такова е гробницата на тракийската богиня Бастет. Намира се на турската граница и с нея са свързани невероятни легенди. “Това място се счита за портал към други измерения, уникално е, към него са имали интерес всякакви правителства, различни държави,  навремето е посочено от Ванга на Людмила Живкова, която организира експедиция тук. Преди не можеше да се стигне,  но сега е по-лесно достъпно“, разказва Калки.

Според него реалният живот и битовизмите много хабят от енергията ни. За себе си той е открил различни практики, с които да се  зарежда. Имал е възможността да пътува в Индия, Бали и други популярни  дестинации, известни с духовните си практики, и от всяка една си е откраднал нещо. Последната енергийна практика, по- която се е запалил обаче, има български корени. Казва се вихриом, това е  универсална енергийна система за здраве, подмладяване и изчистване на отрицателни енергийни въздействия,  открита е от Христо Денев.  „Много прилича на популярните рейки, с което съм запознат от преди. Всички натоварени хора е добре да правят някаква енергийна практика. Защото човешкият организъм не е само физическо тяло, но и енергийно“, споделя музикантът.

На плажа, когато има време, се отдава на практики от йога с дишане, а това според него спомага за добрата му форма.

Зимата поддържа форма със ски

Формата си зимата Коцето Калки поддържа със ски. „Ние живеем на  такова място в София, че лесно се стига до  пистите на Витоша. Теди успява да ме държи във  форма. Често караме  заедно”, споделя музикантът. Все пак казва, че с годините е станал по- спокоен, вече не се спуска така бързо и често дори не може да настигне сина си.

Син и баща карат ски заедно. 

 Син и баща карат ски заедно. 
Личен архив