0

П ревръщащият се в световна легенда диригент Йордан Камджалов празнува рождения си ден заедно с този на астероида, кръстен на него, научи „Телеграф“.

На 16 октомври в зала „България“ ще бъде прелюбопитният концерт, на който единствен в света се отбелязва рожденият ден на малка планета, каквато е (52292) Камджалов.

Подарък

Така диригентът прави подарък и на публиката.

На това събитие, провеждащо се навръх неговия рожден ден, той ще отбележи още 20 години заедно с квартет Quarto и Музикална лаборатория за човека. В този споделен с небесни тела рожден ден ще звучи музика за соло цигулка, струнни и перкусии на естонския композитор Арво Пярт Fratres, Хендел-Халворсен "Пасакалия" за цигулка и виолончело със струнни, Марсел Турние Feerie за арфа и струнни, "Нощна музика от улиците на Мадрид" на Бокерини, темата от холивудския хит "Мемоарите на една гейша" на Джон Уилямс, „Глория" и "Есен" на Вивалди, "Медитация" на Жул Масне.

Естествено финалът се предвижда да бъде с вариации по Happy Birthday. Солисти ще бъдат: Иван Пенчев - цигулка, Димитър Тенчев – виолончело, и Деница Димитрова – арфа.

Планета

(52292) Камджалов е мъничка планета от главния астероиден пояс на Слънчевата система между Марс и Юпитер. Открита е от германските астрономи Луц Шмадел и Фраймут Бьорнген през октомври 1990 г., когато бъдещият световно признат диригент е само на 10 години.

През 2014 г. астероидът е кръстен на името на българския музикант, който по това време е музикален директор на Хайделбергския театър и оркестър. Откривателят Шмадел казва защо е избрал името на българския диригент: „Тъй като Йордан Камджалов свързва света на музиката с очарованието на Вселената“.

Сега това очарование и връзката му с нашия свят ще се пренесе в зала „България“.

През 2011 г. Камджалов е избран с пълен консенсус за генерален музикален директор и главен диригент на културния център на Хайделберг измежду над 150 кандидати с мнението, че е „харизматичен музикант с изключителен талант, който би могъл да убеди всички, въвлечени в артистичните и музикални планове“. През сезони 2012/2013 и 2013/2014 г. той е и главен диригент на операта и филхармонията на Хайделберг и на Schloss Festival в Хайделберг.

Реализираните в неговия мандат концептуални сезони са най-касовите в историята на операта и оркестъра на града, сочи безмилостната статистика. Прекратява предсрочно договора си на генерален музикален директор, поставяйки като приоритет международната си дейност и творчески визии, но през сезон 2014/2015 г. остава в музикалния живот на Хайделберг като първи гост-диригент, сочи справката.