0

А лтернативната рок банда „Колдплей“ започна тежка съдебна война с бившия си мениджър Дейв Холмс. Той движеше делата на групата от 2005 до 2022 г. Според „Колдплей“ Холмс е харчил с широки пръсти пари, които дори не са били налични, и така е причинил щети за поне 14 млн. паунда.

Претенции

Холмс също има своите претенции и е завел насрещен иск за 10 млн. паунда. Той твърди, че това са заслужени, но неплатени от музикантите комисиони. Холмс твърди, че дори дал авансово осемцифрена сума за два албума, които „Колдплей“ така и не издали. Плащанията на комисиони също секнали, а мениджърът трябвало да прибира от осем до 13 на сто от постъпленията. За да избие своето, Холмс прибрал като аванс от промоутърите на групата 30 млн. паунда. Парите били за концертни изяви, които още не са се състояли.

Имот

„Доколкото ни е известно, г-н Холмс е използвал тези средства, за да финансира покупката на имот във Ванкувър, Канада”, се казва в позиция на адвокатите на „Колдплей“, която бе публикувана от The Times. Холмс заявил, че е купил видеостена за осем милиона паунда и пилони за сцената за почти 11 млн. паунда. „Колдплей“ оспорват тези харчове. Според тях видеостената изобщо не струвала толкова и била използвана само на десет концерта в Буенос Айрес, защото размерите й били прекалено големи и било невъзможно да бъде транспортирана.

Холмс претендира, че е дал в аванс съответно 30 млн. и 35 млн. паунда за неиздадените 11-и и 12-и албуми на групата. Той бил осигурил и първокласен продуцент, който обаче бил изгонен от музикантите. Те пък на свой ред внесли в съда жалба да им бъдат възстановени 17.5 млн. паунда, които били определени като кухи разходи по време на турнетата и срещу които нямало нищо получено.

„Колдплей“ знаят отлично, че позицията им е слаба и в крайна сметка ще трябва да си платят”, коментира Холмс.