0

Н овият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ ще се бори за голямата награда „Кристален глобус“ на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Българският филм е селекциониран в основната конкурсна програма и именно в чешкия град ще бъде световната премиера на лентата. „Щастливи сме, че и новият ни филм ще има световна премиера в основния конкурс на един от най-престижните А категория фестивали - Карлови Вари! Надяваме се, че ще спечелим“, сподели режисьорът пред „Телеграф“.

Конкуренция

„Уроците на Блага“ е единственото родно заглавие в тазгодишното издание на фестивала, като е в конкуренция с други 10 филма. Има заглавия от Канада, САЩ, Швеция, Италия, Германия, Грузия, Ливан и др. Фестивалът в чешкия град ще се проведе от 30 юни до 8 юли. „Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото й филмово участие от 30 години. Освен нея в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев - Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Драма

„Благодаря на целия страхотен екип и прекрасните актьори! Самата селекция вече е сериозно признание за работата ни.  Имаме договор с много значим световен дистрибутор и селекцията в Карлови Вари ще помогне на разпространението на филма по света. Планираме „Уроците на Блага“ да се срещне с българската публика през есента, когато ще тръгне по кината в цялата страна“, споделя още Стефан Командарев. Лентата, определена от световния дистрибутор като съспенс драма, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.