0

Г ийермо дел Торо е майстор на зловещите истории. Въпреки че някой от големите му проекти са определяна като приказки, те определено не са за деца. Това важи с пълна сила и за последния му проект "Пинокио".

"Децата могат да гледат филма, но той не е създаден за подрастващи, а за нас възрастните“, коментира Гийермо дел Торо, цитират от MovieWeb.

Макар че мнозина вече са добре запознати с историята на Пинокио, разказана от аниматорите на Дисни, новата версия несъмнено ще покаже на зрителите мрачния сюжет от оригиналния роман на Карло Колоди от 1883 г. "Приключенията на Пинокио".

Дел Торо призна, че е бил вдъхновен от версията на романа от 2002 г., илюстрирана от Грис Гримли, като посочи тази адаптация като вдъхновение за създаването на филма.

Филмът на Гийермо дел Торо "Пинокио" изглежда фантастично, като използва малко познатия формат на стоп-моушън анимацията (заснемане на истински обекти вместо компютърни рисунки), за да вдъхне живот на дървената кукла.

В кинолентата участват известни актьори като Юън Макгрегър, Дейвид Брадли, Грегъри Ман, Бърн Горман, Рон Пърлман, Джон Туртуро, Кейт Бланшет, Кристоф Валц, Тилда Суинтън, Том Кени и др. Режисьори на филма са Дел Торо и Марк Густафсон, а Дел Торо е и съавтор на сценария заедно с Патрик Макхейл.

"Пинокио" на Гийермо дел Торо не е единствената адаптация на оживялото дървено момче, която излиза по екраните тази година. Дисни също направи игрална адаптация на приказката, като Робърт Земекис е режисьор, а сценарият е написан в съавторство с Крис Вайц. Версията на Дисни има свой собствен звезден актьорски състав, който включва Том Ханкс, Джоузеф Гордън-Левит, Бенджамин Еван Айнсуърт, Ангъс Райт, Синтия Ериво, Шийла Атим, Лорейн Брако, Кийгън-Майкъл Кий, Люк Евънс и др.

Двете премиери определено създават прецедент в Холивуд, тъй като рядко се случва едно и също заглавие да излезе на екран в една и съща година. Въпреки това изглежда, че версията на Пинокио на Гийермо дел Торо ще бъде тази, която ще се помни и на която ще бъде отделено голямо внимание. Версията на Дисни е посрещната с лоши отзиви, като получи само 27% от вота на критиците в Rotten Tomatoes. Пинокио на Гийермо дел Торо, от друга страна се радва на високо одобрение от 97%.