1

Б ританският крал Чарлз III е обвинен, че е използвал древни феодални закони, за да спечели десетки милиони долари, предназначени за благотворителност от смъртта на хиляди британци и с тях е обновил империята си за недвижими имоти, предава Guardian.

Според изданието Негово величество е претендирал и печелил години наред от активи, известни като „bona vacantia“, които са собственост на хора, които са починали без завещание или познати близки роднини, за да обнови търговски имоти за отдаване под наем.

През последните 10 години монархът е събрал повече от 75 милиона долара във фондовете - въпреки обещанията да дари всички приходи за благотворителност.

Въпреки това, документи, получени от Guardian от Херцогството на Ланкастър, обширната земя и имоти на Чарлз, които той наследи от покойната Елизабет II, разкриват, че парите се използват тайно за обновяване на имотите, които той отдава под наем с цел печалба.

Съгласно средновековната практика на „bona vacantia“ или „свободни блага“, херцогството на краля наследява средства от тези, чийто последен известен адрес е принадлежал на графство Ланкастър и е управляван от векове от херцог. Херцогството също така получава активи, собственост на компании, когато те се разпаднат.

Херцогството Корнуол, което беше предадено на принц Уилям след възкачването на Чарлз на трона, също действа съгласно системата. Двете херцогства действат като империи за недвижими имоти, контролирайки земеделски земи, хотели, замъци, офиси, складове, бизнеси и някои от елитните недвижими имоти в Лондон, съобщава още Guardian.

Нито едно от херцогствата не плаща корпоративен данък или данък върху капиталовите печалби, въпреки че е генерирало повече от 1,6 милиарда долара през последните шест десетилетия.

Докато парите са предназначени за благотворителни организации, само 15% от проходите са били насочени към такава дейност през последните 10 години.