0

Б ританските принцове Уилям и Хари отбелязаха насаме и поотделно, на хиляди километри разстояние, двадесет и петата годишнина от смъртта на майка си принцеса Даяна, разтърсила британското кралство семейство и разстроила целия свят, съобщи АФП.

Принцеса Даяна чиято приказна сватба и по-късно разтърсващ развод бяха следени по света, почина в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г., преследвана от папараци. Гледката на двамата ѝ синове - тогава на 15 г. и на 12 г., крачещи редом след ковчега с тленните й останки, едва сдържащи сълзите си пред камерите, развълнува милиони хора.

Преди пет години, за двадесетата годишнина от смъртта ѝ, Уилям и Хари говориха за майка си на възпоменателни събития в нейна памет. Тази година няма да е така. Според британския в. "Дейли телеграф" двамата братя са решили да не участват в публични възпоменания, а говорители на принцовете потвърдиха, че всеки от тях ще почете годишнината поотделно. Хари, който призна публично, че смъртта на майка му е повлияла върху психичното му здраве, каза, че ще прекара деня на годишнината със семейството си.



Както всяка година, граждани могат да почетат паметта на принцеса Даяна с цветя през входа на двореца Кенсингтън в Лондон или край входа на тунела в Париж, в който принцесата загина на 36-годишна възраст. 

През 2021 г. двамата братя откриха статуя на майка си пред двореца Кенсингтън, но почти не разговаряха помежду си. Те изтъкнаха, че помнят "нейната любов, нейната сила и личност, качества, превърнали я в сила на доброто по целия свят". 

Двамата братя не дават сигнали оттогава да подобряват отношенията си. По време на честванията на 70-ата годишнина от управлението на кралица Елизабет Втора през юни, Уилям и Хари седяха далеч един от друг на църковната служба.

Хари и Меган обвиниха кралското семейство в расизъм. Уилям отрече публично твърденията на Меган, че в семейството се питали с какъв цвят кожа ще е детето им заради произхода на съпругата на Хари. Очаква се Хари и Меган да пристигнат във Великобритания през септември и да отседнат в замъка Уиндзор на кралица Елизабет Втора, недалеч от новия дом на принц Уилям. Според британски медии двамата братя не са планирали среща.