0

У лица в столичния район "Витоша" ще носи името на голямата българска актриса Катя Паскалева. Това решиха общинските съветници на София. Паскалева е сред първите дами на българските кино и театър, прави забележителни роли във филмите "Матриархат", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Вилна зона", "Спирка за непознати", "Бедният Лука". Емблематичната й роля остава тази на Мария в "Козият рог". Катя Паскалева си отива от този свят през 2002 г.

Бумеранг

“Катя Паскалева е една от най-интересните актриси. Много труден характер, дори бих казал опърничава. Но това е заради нейното животинско чувство към фалша – по изражението й усещах дали съм на прав път“, сподели пред „Телеграф“ режисьорът проф. Иван Ничев, който снима любимата актриса в два от своите филми - „Звезди в косите, сълзи в очите“ и „Бумеранг“.

За него тя е сътрудник в по-дълбокия смисъл на думата, а не просто изпълнител на указанията на режисьора. „Такива артисти не се раждат всеки ден и колкото и думи да кажем за тях, ще изчезнем и ние, които си спомняме за тях. Затова БНТ трябва да показва по-често филмите на това неповторимо поколение. Даже ми се струва, че цял квартал може да се направи в тяхна памет. Примерно в Капана на Стария Пловдив – всяка улица да носи името на Стефан Данаилов, на Петър Слабаков, на Николай Бинев, на Леда Тасева... На всяка от тях може да има кафенета, аранжирани със снимки от техни филми. А защо не и да се направи един малък музей на българското кино. Но затова трябва цялостна концепция“, каза още проф. Ничев.

Миг като вечност

Столичният общински съвет прие и други именувания на пространства в столични райони: улица в квартал "Изток" ще бъде кръстена на архитект Александър Баров; безименна улица в район "Младост" ще се казва "Цветна поляна"; две безименни улици в район "Студентски" вече ще носят имената - "Арх. Димитър Цолов" и "Любен Бозев - Силач"; две улици в район "Овча купел" ще бъдат именувани – "Тученица" и "Цветина". Съветниците гласуваха и удостояване със званието "почетен гражданин на Столична община" да бъдат наградени художникът проф. Станислав Памукчиев и поетът Георги Константинов, автор на стиховете на култовите песни „Обичам те дотук“ на ФСБ и „Миг като вечност“ на Тодор Върбанов, който на 20 декември ще празнува 80-годишния си юбилей.

Георги Константинов чете свои стихове

 Георги Константинов чете свои стихове