0

П рез 2025 година на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде поставен мащабен спектакъл на Тимофей Кулябин, в който участие ще вземат много актьори на сцената, но и извън нея. 

С помощта на специални екрани ще се развиват паралелни реалности в много локации в София -  кафенета, апартаменти, улици, като публиката ще ги вижда в реално време. 

Сезон

На специална пресконференция в Народния бе обявено, че до края на сезона на голяма сцена ще има 7 премиери, сред които предстоят тези на спектаклите „Медея“ на Деклан Донелан и Ник Ормерод, „Оръжията и човекът“ на Джон Малкович, „Мрак на края на града“ на Катрин Медлер и „Някой ще дойде“ на Катя Петрова.

Тимофей Кулябин

 Тимофей Кулябин

„Над 265 000 зрители посетиха спектаклите на Народния театър в последните две години. 28 са новите постановки, създадени в периода май 2022 – декември 2024, а през това време са изиграни над 1500 представления. Изкуството на първата ни сцена е спечелило 26 награди и 40 номинации. В последните 2 години Народният театър постигна значими успехи и се утвърди като водеща културна институция не само в България, но и на международната сцена. Осигурихме достъп на българската публика до изключителни международни продукции, както и до нови и класически театрални текстове от България и света. Посоката ни на развитие очевидно се одобрява от публиката, което се потвърждава и от резултатите на театъра през това време“, каза още Васил Василев.

Премиери 

На старта на театралния сезон Народният вече може да се похвали с две успешни премиери и две международни участия, преминали при голям интерес от публиката. Премиерите на „Съзвездия“ на режисьора Елица Йовчева и „Бебе на борда“ на Василена Радева получиха отлични отзиви от българските зрители и театрални критици, впечатлявайки с иновативни режисьорски решения и изключителни актьорски изпълнения.

Спектакълът „Елементарните частици“ на Крис Шарков по романа на Мишел Уелбек бе представен на фестивала „Театър на кръстопът“ в Ниш, Сърбия, където изпълнението на трупата ни спечели овациите на публиката и получи висока оценка.

Преди дни „Бурята“ от Уилям Шекспир, под режисурата на световноизвестния Робърт Уилсън, бе посрещнат с възторг на Международния театрален фестивал в грузинската столица Тбилиси. В плановете на ръководството на Народния театър влизат още забележителни спектакли с участието на световноизвестни артисти. Към този момент се водят преговори с френската театрална актриса Изабел Юпер, която се очаква да гостува на първата ни сцена със свой моноспектакъл.

Започват да издават книги 

По случай 120-годишнината от основаването на Народния театър ще стартира нова инициатива – издаване на книги.

„Първата ще бъде книгата на Деклан Донелан – „Актьорът и пространството“, а втората – летопис, който побира в себе си най-любопитните и най-съществените моменти от 120-годишната история на първия български професионален театър“, допълни Мира Тодорова.

Поставят текст на Недялко Йорданов

След като през миналия театрален сезон режисьорът Асен Шопов постави спектакъла „Коварство и любов“ на Голяма сцена, Васил Василев сподели, че е решен това да се превърне в традиция и всяка година да кани някого от доайените на българския театър да представи творчеството си в Народния театър.

През настоящия сезон ще бъде отдадена почит на поета Недялко Йорданов, чиято пиеса „Убийството на Гонзаго“ ще бъде поставена през май.