0

И талианецът Джампаоло Мацоли  дирижира "Норма" на Винченцо Белини в рамките на третата вечер на сцената на Белоградчишките скали, съобщиха от Софийската опера.

В спектакъла с участие се разписват Габриела Георгиева, Цветана Бандаловска, Мартин Илиев, Светозар Рангелов, Иванка Нинова и Красимир Динев.

Режисьор на "Норма“ е световноизвестният художник Уго де Ана , който гостува за трети път в Софийската опера.

Считаното за връх в стила белканто заглавие се поставя изключително рядко дори на големи сцени, поради сложната за изпълнение музика и традицията, създадена от големи изпълнителки на главната партия от миналото.

Джампаоло Мацоли е композитор и заместник-директор на висшето музикално заведение “Луиджи Бокерини” в Лука. Носител е на многобройни награди в Италия от 1985 до 2000 г. Изнася концерти в Италия и в чужбина, като изпълнява симфоничния репертоар на големи композитори с престижни оркестри. През последните няколко години той си сътрудничи с международно признати изпълнители - певци като Райна Кабаиванска, Пиеро Капучили, Фабио Армилиато, Андреа Бочели, Катя Ричерели, Лаура Никулеску, Фиоренца Чедолин и Джована Касола, цигуларите Кристиано Роси и Алесандро Капоне и др.