0

Е страдната легенда Ани Върбанова си е счупила левия крак в сградата на община Витоша, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

„Бях отишла да си платя данъците. Сега всички го правят онлайн, само аз, загубената, се редя на гише. Нещо се подхлъзнах и паднах. Оказа се, че съм счупила тазобедрена кост“, разказа първата победителка в международния конкурс за изпълнители на „Златният Орфей“.

Юбилей

Тя е преживяла няколко операции при изтъкнатия ортопед проф. Андрей Йотов. „При първата ми сложиха някакви железа, но се оказа, че не ми понасят пироните. После направиха нова, махнаха ги и сложиха пластина. Сега през февруари ми е насрочена новата операция да я махнат и нея. Нямам болки, но ми е неприятно, че като се мръдна, мърда и пластината с мен. Иначе се чувствам добре, в настроение. Нямам търпение да отидем в Италия през март, че от една година не съм ходила. Мъжът ми иска да си види децата и внуците. В края на ноември Алберто отпразнува 85-ия си юбилей, така дадохме старт на празничния маратон. Съсипана съм от преяждане. Първо неговия юбилей, после Бъдни вечер, Коледа, Нова година, моя рожден ден на 2 януари“, смее се гласовитата дама.

Приятели

Въпреки че навърши 73 г., Ани Върбанова няма усещането за тях. „Чувствам си се много добре, като на 50. А това е по-важното“, категорична е звездата. Подаръците са от третия й съпруг – италианеца Алберто Пачини, но сама си ги е избрала. „Харесах си едно сако с пайети за сцената. Избрах си и едно много хубаво марково палто. Но вече нямам място за дрехи в гардероба. Чистачката, като дойде и го отвори, вика: „Аз посмъртно не мога да изчистя това“. Успокоих я, че имам специална машина, с която става лесно – само я допираш и готово“, добавя тя. Щастлива е със своите приятели – с някои от тях е празнувала, а с други се е чула. С Васил Найденов са истинска телефонна любов. „Той ми се обади, че има концерт на морето и не можа да дойде. Неговият мениджър Ивайло пък ми е съсед в Гърция и всеки ден сме заедно. Виждаме се с Деян Неделчев, Милица Божинова, Валентин Асенов. Мисля, че ме обичат и то не фалшиво - категорична е певицата. После през смях добавя: - Защото не им преча“.

Концерт

От година не си е отваряла устата да пее и това вече й липсва. „През 2020 г. издадох албум, бях организирала да го представя с концерт, но всичко пропадна заради пандемията. Надявам се сега, като ми се оправи кракът, да мога вече да го направя. Дискът ми е много хубав, от 18 песни само 2-3 са чужди, останалите са на български композитори. Вече съм забравила да пея покрай проблемите с крака. Даже комшиите се шегуват и ми казват: „Каква певица си, не сме ти чували гласа“. А под душа никога не съм пеела“, казва Ани Върбанова.

Диабет

Солистката на легендарната група на Вили Казасян „Студио В“ показва завиден дух и се справя успешно с всички житейски препятствия. „Силен характер съм и здрава да издържа всичко това. Превъзмогнах много тежки упойки. Диабетът ме удари в очите, но в Швейцария ме оперираха с лазер, махнаха катаракта и ми сложиха лещи, та не са ми много големи диоптрите. Не пазя диети, ям сладко, бия си инжекциите с инсулин. Но то това е вече от 35-40 г. Опасен ми е диабетът, тъй като е от младите години, не е старчески. Но ме спасява това, че не пия и не пуша. А вече и по мъже не ходя“, не губи чувството си за хумор певицата. Не се е и залежала – куцука с патерица, а сега си е намерила учителка по физическо да й покаже упражнения за раздвижване на счупен крак, за да не атрофират мускулите. „Иначе съм мързелива, не понасям гимнастики“, признава тя. Ани Върбанова е сред лауреатите на „Златният Орфей“, на които правителството присъди персонални награди за приноса им към българската култура. „Още една година остана да ги взимаме, дано да ги удължат за постоянно, че нямам друга пенсия – нали се оказа, че документите ни са изгорели, а другите се наводнили“, добавя още звездата.

Пропусна погребението на брат си

Заради счупения си крак Ани Върбанова е пропуснала погребението на брат си Върбан. „Той от много години живее в Германия, музикант е и има клуб за жива музика, самият той свиреше на пиано, дори и аз съм пяла там преди години. Миналата Коледа, както си е вървял по улицата, е паднал, след като е получил масиран инфаркт. Негов приятел го погреба, тъй като той има два брака и две деца в Америка – те също не са отишли, вероятно може и да не знаят. Аз по това време също бях в болницата и не можах да отида, но неговият приятел ми се обаждаше по телефона и ме информираше какво става“, разказа певицата, която вече е напълно сама със съпруга си, тъй като всичките й роднини вече са покойници.

Марги Хранова й пяла на сватбата

33 г. от сватбата си с Алберто е отпразнувала Ани Върбанова. Това е най-дългият от трите й брака и е категорична, че й е последният. „Той много ме обича, освен съпруг ми е като баща и брат. Голям домошар е, готви прекрасно. Запознахме се в пиано бар в Италия, беше приятел на шефа. Идваше всяка вечер и един път се престраши да ме заговори. Попита ме дали си имам приятел. Аз точно в тоя момент нямах и му отговорих отрицателно, а той беше много изненадан такава хубава жена без гадже и предложи да ми стане. Цели три години ходихме, докато ме опознае и се оженим, тъй като повечето българки се женят не по любов, а заради интерес. През 1994 г. направихме две сватби – първо във Флоренция за неговите роднини, а после и в София за моите. Марги Хранова ни пя. Аз също пях малко пияна, но това няма значение“, връща лентата назад звездата. Тя още си пази булчинската рокля, но никога повече не я е обличала. „Вече не ми и става“, смее сме блондинката. Във Флоренция живеят двете дъщери и двете внучки на Алберто. „Той не искаше да ходи сам, че няма кой да ме гледа. С патерицата нищо не мога да направя. Затова си наехме чистачка и гледачка“, допълва певицата. Тя с нетърпение очаква лятото, за да отиде на къщата им в Гърция, където плуването й се отразява най-благоприятно.