0

Т в звездата Деляна Маринова – Джуджи е купила бюрото на бившия директор на Българското национално радио Алберт Коен, похвали се пред „Телеграф“ самата тя.

Старата мебел ще й послужи за дебюта й като театрален продуцент на новия спектакъл „Одървеният“, чиято премиера предстои на 27 септември 2022 г. на открита сцена „Сълза и смях“ в София. „Доста дълго време търсих точно такова – леко очукано, ретро, хиляди обяви прегледах в сайтовете за продажба на стари вещи и все ми излизаха разни модерни. В един момент виждам малка снимка – точно това, което ми трябва. Веднага звъннах и явно съм звучала доста екзалтирано, че жената се учуди. Но като й казах, че е за театрален декор, много се зарадва и разказа, че е на баща й – писателя и публицист Алберт Коен, който през 60-те е бил за една година директор в БНР, неговата първа съпруга е много известната актриса от пернишкия театър Искра Хаджиева, която е доста възрастна, но още жива. Та това ми се стори като знак свише, че вървя в правилната посока“, сподели Джуджи. Тя е дала за бюрото едва 70 лв., а сред реквизита има часовник с кукувичка, погребален венец с изкуствени цветя и други.

Погребална агенция

Още преди пандемията Сашо Дойнов и синът му Станислав предложили на новата театрална продуцентка няколко пиеси. „Прочетох ги и тази най-много ми хареса. Черна комедия, която обаче не само те кара да се смееш, но и да мислиш. Авторът е украински, но не заради това, че сега е много модерно, а защото е много хубав текстът. На финала има леко зашлевяване към зрителя, но в живота има от всичко - и смях, и сълзи, и тъга. Аз

обичам да се шегувам със смъртта като житейски момент, който всички ще преживеем“, казва чаровната блондинка. Тя издава и част от сюжета, според който главният герой се смята за умрял, но той не е, просто се е напил до смърт, след като магазинът му за маратонки изгаря в пожар, а кредитите му си остават. Въпреки че не е умрял, жена му вече си е направила планове с красив утешител. „Той така се напива, че се одървя, затова заглавието е „Одървен“. Намесва се и абсурдна погребална агенция, която допълнително утежнява ситуацията. Кастът е много добър – одървеният е Ованес Торосян, Илияна Лазарова е единствената жена в пиесата. Сашо Дойнов участва. Синът му Станислав си мечтаеше да режисира баща си и му сбъдваме мечтата. Михаил Грънчаров е толкова смешен, че само като го видиш и започваш да се смееш – като ураган е и съм сигурна, че ще ви отвее, като го гледате“, издава още Джуджи.

Ние, нашите и вашите

Идеята да стане продуцент я споделя при едно от гостуванията си в „На кафе“ при Гала. „Поводът беше участието ни с Дани Ангелов в сериала на NOVA “Ние, нашите и вашите“. Гала пита само него за бъдещите планове, аз се ядосах, че не пита и мен. Без да знам защо го изтресох в ефир, че ще стана продуцент. После приятелите ме погнаха – верно ли на 100 г. ще учиш. И се почувстваш задължена. Кандидатствах в НАТФИЗ и ме приеха при проф. Любомир Халачев. Като завърших, реших, че все пак трябва да го реализирам и ето сега във вторник, ще може да го видите“, разказа тя. В комедийната поредица е трябвало да има епизодично участие с една-единствена реплика. „На едно празненство трябваше да кажа „Наздраве“, но толкова много ме харесаха, че ми направиха ролята доста по-голяма, даже сериалът завърши с мен. Спомням си и една сцена със Стефка Янорова – истинска, голяма актриса. В началото бях доста притеснена как ще ме приеме, но след като приключихме, ме похвали и каза, че е приятно изненадана от мен“, добавя Маринова.

Репетициите на вино, не на маса

За разлика от повечето актьорски проекти, които започват с репетиции на маса, „Одървеният“ е стартирал и с вино. „Събрах екипа и започнахме под формата на наздравица. От раз си паснахме, все едно сме работили 10 г. заедно. Всеки си влезе в ролята и не спирахме да се смеем. Много ми харесва ролята на продуцент, много добре се чувствам, но им казах: „Ако ме провалите, ще ви откъсна главите“. На една от репетициите Илияна трябваше да тръгне по-рано, та се наложи аз да я заместя малко“, разказва още Джуджи. Тя е благодарна за финансовата подкрепа на приятелите си Мила Маречкова, д-р Радина Денкова, Ники Младжов, Кремена Халваджиян, Мая Стоева, Мирела Ненчова и Красимир Аначков, както и за подкрепата от ръководството на „Сълза и смях“, където се чувства като във втори дом.

Кани автора за юбилея

Деляна Маринова е поканила автора на пиесата „Одървеният“ Анатолий Крим да присъства на премиерата, но заради войната в родната Украйна засега няма как да присъства. „Аз се свързах лично с него да уредим авторските права. Той тази година празнува 70-годишния юбилей и ще се радвам да види какво сме направили. За 27 септември има много малко останали билети, а следващите дати са 1 ноември – „Сълза и смях“ и 15 ноември във фестивалния комплекс във Варна“, казва Джуджи. Тя не се плаши от конкуренцията, защото смята, че е хубаво да има. „Зависи как е направена пиесата, ако съставът е добър, това определя всичко. Иначе има място за всеки под слънцето. Много е важно да работим за духа на хората. Ако има дефицит в момента, не е на газ или петрол, а на познания и духовност. Затова всеки, ако направи поне малко, може да допринесе за общата промяна“, допълва водещата на старта на третия сезон на своето лайфстайл предаване по единствената здравна телевизия Code Health.