0

П евицата и актриса Йоана Захариева - Йоко се похвали пред „Телеграф“ с магистърска диплома. 

Синеоката изпълнителка има ценз от един от най-популярните университети по изкуства в света. 

Пиаца

Когато децата са ти вече пораснали и са самостоятелни момчета, пред теб се отваря цялото време на света и ти някак си се чувстваш готов да поемеш нови хоризонти и да откриваш нови пътища. Това изпраща известната певица Йоко, а днес Йоана Захариева в Рим като студентка по управление на изкуствата. „Признавам си, че Италия е любимата ми държава и все си търсех причина да пътувам натам, всяка година ходя на екскурзия, но този път си намерих начин да се установя в Рим за по-дълго време, наех си квартира на най-хубавото място в Рим - на “Пиаца дел пополо“, разказа пред „Телеграф“ Йоко. Някъде в мрежата Йоана открива университета и специалността си, става й любопитно. Желанието й да опита за момент е осуетено от мисълта за това, че вече е на 45. Минути след това вече се е свързала с администрацията и проверява условията за кандидатстване. Оттам й обясняват, че годините са без значение. „Поискаха ми мотивационно писмо и CV, дори ми обясниха, че ако на комисията й се строи достатъчно интересна автобиографията ми, таксата ще бъде намалена от 12 000 на 6000 лв. Естествено, аз написах всичко, прикачих дискове, клипове, награди и така си спечелих намаление. Моята тайна идея беше между другото да имигрирам“, сподели още Йоана. 

Късата клечка

Заминава с лекота, на място се организира, намира си жилище и започва да ходи на лекции. За съжаление това се случва във втората година от пандемията и както самата Йоко казва: „Изтеглих късата клечка. Всичко беше много ограничено, със зелени сертификати навсякъде, никакви социални събирания, беше една такава ситуация доста ограничена“, спомня си тя. В такива условия идеите на Йоко за развитие в столицата на Италия стават невъзможни. “Имах идея да правим съвместно с Българския културен център в Рим различни събития там, аз бях в такава среда - арт, и с моето портфолио можех да правя много неща там, за да мога да навляза в живота и да пускам корени лека-полека, но за съжаление нищо от това нямаше как да се случи с новите мерки. Просто реших, че няма никакъв смисъл да седя и да уча онлайн там и взех решение да се прибера в България. Върнах се само за месец, когато дойде време да си взема дипломата“, разказа Йоана. Все пак оценява времето в Италия като много обогатяващо, там се среща с много интересни хора, завършили мода при едни от най-великите дизайнери, галеристи от Амстердам, антиквари от Германия, много пъстър поток, хора с висок ценз и култура. С абсолютна наслада се сеща за момента, в който с часове и дни е обикаляла всички музеи и галерии в Рим, и то напълно безплатно със студентската си карта. 

Царица на село

От позицията на времето и след престоя си в Рим Йоана оставя зад гърба си идеята да имигрира. „На тези години разбрах, че е трудно да имигрирам. Корените ми тук са много надълбоко, аз съм царица на село, както се казва, тук ме познават всички от малкото магазинче, имам приятели, просто аз съм си царица в този свят. А там не съм последна, там съм никоя. Изненадах се от отношението на италианците към чужденците, особено към тези, които живеят постоянно там. Толкова са лошо настроени, нещо като целия Рим се изправя срещу целия свят. Не съм разочарована, но ми направиха лошо впечатление италианците, като почнеш от продавачи, наемодатели, на улицата, почти навсякъде агресивни, пълна емпатия“, споделя Йоана. Въпреки всичко не се чувства разочарована, защото тя приема, че е по-важен пътят, не крайната точка. 

Наем

В момента певицата живее в България и се чувства на мястото си. „От доста години имам бизнес, свързан с менажирането на имоти. Справям се доста добре с това и живеем спокойно с децата“, разказва Йоана. В началото тръгва с нейния собствен апартамент. „Навремето, когато реших, че ще спра да пея, аз не знаех какво да правя, та аз съм с образование на актриса, певица. Бях чувала от някой отнякъде, че било много хубаво да си пускаш през сайт апартамента и аз реших да пусна под наем нашия собствен, в който живеехме, обаче оттам буквално за няколко дни влязоха няколко резервации и аз за 3-4 дни се наложи да се изнеса, ама буквално с целия апартамент“, спомня си с усмивка. Тогава заминава да живее на каравана на морето, а апартамента да отдава под наем. Полека-лека се запознава с пазара на имоти, обикаля по огледи и с днешна дата менажира 15 имота. 
„Успявам да намеря добри имоти, които са в центъра, но са за сериозен ремонт, подобрявам ги и след това ги управлявам“, допълва Йоко.  

Лодка 

Цяло лято прекарва на Синеморец, където има хасиенда. Това е любимото й време. „Аз съм зодия Риби, винаги съм мечтала да живея около морето, сега прекарвам лятото тук, а някой ден може и да се пренеса завинаги“, планува Йоана. Синеоката певица има голяма компания там, с която обичат да кръстосват морето с лодка, да ловят риба, да плуват, но на нея й е достатъчно дори само да го гледа. 

Сауна

Всеки ден намира време за себе си. „Поддръжката на една жена е важна част от нея и аз като всяка жена не я пропускам“, с усмивка разказва Йоана. Тя споделя, че все пак най-любимото й място за релакс остава сауната. Всеки уикенд намира време за спа, всеки ден на сауна и всеки обед има време за спорт. “Леки тренировки, боди пъмп, гимнастика, съобразявам ги с тялото си и се чувствам супер“, споделя Йоана 

Отказва да бъде кръчмарска певица

Йоко се отказва от музиката заради условията, в които е поставена да работи.

Самата тя знае добре за себе си, че никога не си е представяла да бъде кръчмарска певица. „В активните ми години, когато бях звезда, ми се налагаше да обикалям нощните клубове. Тогава всичко беше абсолютно неорганизирано. Даваха ни само едно листче с адреса на заведението. Примерно в Добрич трябва да си в някой клуб, отиваш, нищо не знаеш - колко ще пееш, как, къде, супер наивно беше. Много често ставаше така на участие - пееш на едни напълно незаинтересовани пияни хора, собственикът ти казва - хайде първо пей, после ще се оправим с хонорара, после ама хайде стой с мен, пий, после се почват подхвърляния, намеци, щото на нас, певиците, всеки гледа лековато и накрая аз, понеже не съм много да си мълча, като ми кипне, и всичко свършва“, спомня си моментите на славата изпълнителката. Нощната работа, пътуването из цяла България, умората стават причина просто в един момент да каже не, защото осъзнава, че пеенето по този начин не я прави щастлива. След като спира с музикалната си кариера, става ивент мениджър и организира програмите на различни заведения, но за кратко, тъй като тази работа отново не носи пълното удовлетворение за нея. „Артистът си остава, няма как да не ми липсват сцената и музиката“, добавя тя.

Понякога обядва със синовете

Празниците Йоана ще посрещне в компанията на семейството си и двамата си синове.

Тя споделя пред „Телеграф“, че двамата са вече много големи и трудно успяват да се съберат заедно. Но все пак понякога им се случва да обядват заедно всеки уикенд. Доволна е от синовете си, но знае, че може и още и признава, че най-важното нещо, на което е искала да ги научи, е да бъдат мислещи хора - и мисли, че е успяла. „Големият ми син вече е студент, учи за киноактьор при Мишо Билалов, а малкият иска да стане политик“, сподели Йоана.