0

Г олямата народна певица Калинка Вълчева е записала 740 народни песни от Добруджанския край, които ще издаде на флашка, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

Тя е извадила и пълните им текстове, някои от които са на по 4 страници и ще бъдат включени в биографичната й книга „Пътят ми към сцената“. „Предала съм материалите на Галя Радева от БАН и се надявам догодина да излезе. В някои от по-старите песни се пее за клане и убийства, затова съм ги преработила. Най-важно е мелодията да се запомни. Затова съм записала и в студио по един куплет от всяка песен. Тъй като са много, не знам дали ще се съберат на компактдиск, затова най-вероятно на флашка ще ги издадем“, сподели Славея на Добруджа.

Експонати

На 18 октомври тя навършва 80 г., а юбилеят ще бъде отбелязан с поредица от събития. Първото от тях бе открито преди броени дни в Общинския музей в Тервел - биографична изложба от 8 пана с над 100 снимки, които представят нейното лично и професионално развитие. Заедно с тях почитателите й ще могат да видят част от многобройните й награди, да чуят аудиозаписи, реализирани през годините на грамофонни плочи, аудиокасети и компактдискове. Статии и публикации в периодичния печат и в сборници, посветени на Калинка Вълчева, допълват богатия списък с експонати в изложбата, която може да се види до края на октомври. Народната певица ще изнесе и три юбилейни концерта - на 14 октомври в Бургас, където е поканила колегите си от Странджа Янка Рупкина и Калинка Згурова, на 20 октомври в Тервел - там с нея ще пеят талантливите деца, които е награждавала на конкурси през годините, а на 21 октомври ще пее с ансамбъл „Добруджа“ в Добрич.

Огърлие

Само ден по-късно, на 22 октомври, почитателите от цял свят ще могат да я гледат в специалното издание на предаването „Иде нашенската музика“ по БНТ. В студиото певицата ще се срещне със свои колеги и заедно ще си спомнят за най-хубавите преживявания през годините. Водещите Даниел Спасов и Милен Иванов ще участват и в нейните юбилейни концерти, а в тв ефира председателят на Съюза на музикалните дейци ще връчи на Калинка Вълчева „Кристално огърлие“. Макар да има какви ли не отличия, тя все още очаква своята държавна награда. „Пенсията ми е 467 лв., не знам как бих живяла с нея, ако не беше английската, която е двойно по-голяма. 16 г. живях в Англия, английски гражданин съм и затова казвам „Да живее Англия“, защото за съжаление тя ми е като майка, а България - мащеха“, признава Калинка Вълчева.

Равносметка

На 80 народната певица си е направила равносметка и като се обърне назад, не може да повярва, че всичко това й се е случило. „Още не съм се изморила да пея! Не пея на плейбек, пазя хигиена на гласа, не пуша. Държа да се наспя и всеки ден минимум по 8 часа спя. След концерт, за да се възстановя, спя и по 10 часа. Емоционален човек съм и винаги се раздавам. Живея с публиката и не стоя с ръцете на кръста, като пея, а обичам и да играя. Е, вече на 80 не мога така да водя хорото, както преди, но все още танцувам. Всяка песен е един разказ, една картина, затова обичам да говоря с хората“, сподели още пред „Телеграф“ музикалната легенда.

Янка Рупкина я спасява с противогаз

„Много често, като участваме двете, ни представят Янка Вълчева и Калинка Рупкина, което много ни забавлява. С нея сме обиколили света, няма кътче в България, където да не сме ходили. Спомням си и една случка от 80-те, при която тя ме спаси. Бяхме на обучение по гражданска отбрана на Боровец. На главите имахме противогази и трябваше с тях да тичаме. Беше доста напрегнато. В един момент вдигнах кръвно и припаднах. Янка ми помогна в началото, после извика и лекаря“, разказа за приятелството с колежката си Калинка Вълчева. Часове преди да разговаря с „Телеграф“, тя научила, че другата й дружка Калинка Згурова се е кандидатирала за депутат. „Много се изненадах, но съм сигурна, че ще бъде добре, ако спечели. Аз не обичам политиката, но следя всичко, което се случва“, добавя певицата. Тя има много дуети и с двете, а сред фаворитите й е „Любили са се, любили“, която Стефан Кънев направил специално за „двете Калинки“.

Не иска нов мъж

Калинка Вълчева има три брака, от които има две дъщери. С първия си съпруг е живяла 5 г., а с втория - 13 г. „И двата брака бяха изпълнени с ревност и разправии. Аз обичам да съм свободна. Най-голямото щастие преживях с третия си съпруг - англичанина Мартин. С него бяхме 20 г., но през 2011 г. почина твърде млад. Оттогава не искам нов мъж, като знам какво съм имала с него - живях като принцеса“, изповядва фолклорната звезда. И на 80 тя продължава да младее пред наборките си. „Ген е, майка и татко също изглеждаха много млади. Голямата ми дъщеря Румяна е на 61 и никой не й дава годините. От пеене нямам време да остарея“, смее се певицата.