0

Н осителката на титлата „Мис България Вселена 2000“ Маги Вълчанова претърпява най-голямата метаморфоза в живота си преди няколко години. След като успява да преживее разочарованието от раздялата с бащата на синовете й, изкарва сертификат за фитнес инструктор от НСА, който й е нужен за новата сфера, в която се впуска - инструктор по фитнес и треньор. Днес всеки един ден е посветен на спорта и най-често може да бъде засечена в базата на НСА.

Заблуда

Още преди да превърне спорта в своя професия, наричат Мис България Вселена Тялото. Този псевдоним й е даден за първи път от родна журналистка покрай снимките на Маги за мъжката Библия - „Плейбой“. През 2003 г. миската е корица на списанието и това предизвиква бурни реакции на феновете й, които с охота приемат прозвището й. “Хубаво е да си Тялото, но е и доста ангажиращо. Усещам погледите, когато ме видят на живо, втренчени да огледат дали пък това тяло действително е толкова хубаво и дали няма някакви кусури. Аз съм нормална жена и, разбира се, не съм перфектна. Обичам си недостатъците”, разказа пред „Телеграф“ Вълчанова. Всъщност именно това е и едно от посланията, което отправя към дамите като треньор. Грижата за себе си е пряко свързана с начина, по който се чувстваш, а резултатите идват като допълнение и удовлетворение към труда, който полагаш. “Тренировките освен че подобряват начина, по който изглеждаме, стимулират хормоните на щастието и се чувстваме по-добре, когато спортуваме.“ Според нея е заблуда, че упоритите тренировки са само за пълни хора и съветва дамите да не чакат този момент, в който са излезли от форма, за да започнат да тренират. Спортът според Маги е началото да се погрижим за здравето си.

Хоро

Последните 25 години спортът е непрекъсната част от живота й. “Винаги съм обичала да се движа и беше лесно да се запаля по фитнеса. Преди години нямаше толкова много информация за упражнения и хранене и буквално дерзаех за нови упражнения и програми. Абонирах се за специализирани списания и четях интервюта на известни личности и техните режими”, разказва разпалено Мис България. Като дете с часове седяла пред телевизора и се възхищавала на художествената гимнастика и мечтаела да бъде една от тях. За съжаление не успява да реализира тази своя мечта, защото по това време за този спорт не е било достатъчно просто да отидеш и да се запишеш. В гимназията участва във всички междуучилищни турнири по волейбол и лека атлетика. Печелила е един куп награди с тях. “Сега мисля, че това, че не съм била професионална спортистка, ми дава друг поглед, когато трябва да тренирам любители. И съм се спасила от травми”, споделя Маги. 8 години се занимава много сериозно с народни танци във Военния клуб в Пловдив. Участва в много турнета не само у нас, но и по света. Те я научават на естетика, ритъм и “да стоя с изправен гръб”, усмихва се красавицата.

Навик

“Още си спомням как хореографката Анна Атанасова удряше по гърба всеки, който се изгърби дори за миг. После ми стана навик и походката ми е изправена и до днес. Другото полезно нещо, на което ме научи, е на дисциплина и бързина при преобличане. Всички знаем колко елементи има една българска носия и когато трябваше да се преобличаме зад сцената след всеки танц за много кратко време, напрежението беше голямо. Умението да се преобличам бързо ми помагаше на по-късен етап, когато участвах на ревюта и трябваше да си преобличам тоалетите бързо между модните дефилета. Справях се и никога не съм закъснявала”.

Мода

Модният подиум отдавна е оставен в историята, не съжалява за нищо, не изпитва носталгия и е запазила само прекрасните моменти от този свой етап. Модата идва в живота й след едно нейно емоционално решение да се запише за конкурса Мис България. Няколко нейни приятелки и тогавашната й половинка я мотивират и тя решава да опита. Титлата Мис България променя живота й. “След конкурса станах международен, професионален модел и съм работила в над 10 държави. Това ми даде възможност да живея в чужбина, да опозная различни култури и да разширя мирогледа си”, казва тя. Да премине от професионалната мода към професионалния спорт всъщност е естествено за нея. „Аз вече бях започнала с тренировките, преди да се кача на модната сцена. Никога не съм гледала на тях като нещо, което правя за красота или за привличане на вниманието, а по-скоро като на себеуважение и грижа. В модните среди тогава се смяташе, че е грозно да имаш мускули и в годините изградих стил на трениране, който поддържа тялото ми красиво и стегнато, без да трупам обем в мускулите. Прозвището Тялото беше една от първите оценки на добре свършената ми тренировъчна работа. Сега използвам същия стил и за моите клиентки. Модната сцена си отиде, но тренировките и грижата за тялото останаха, т.е. суетата е преходна, здравето – не”.

Призвание

Днес Маги смята, че най-накрая е открила призванието си. “Освен да тренирам, обичам и да пътувам. Обединих тези две хобита в едно. Организирам динамични спортни събития на море и планина за хора, които обичат да тренират на открито в “спартански” условия, и много се забавляваме заедно”, споделя красавицата. “Моите програми са изградени изцяло на упражнения от кондиционните и функционалните тренировки. Основно с тежестта на собственото тяло. Има упражнения за сила, за издръжливост, за гъвкавост, за мобилност и за красота. Приложими са за всякакви условия и лесни за адаптиране както на пясък, така и на неравен, горски терен”, споделя методите си красавицата. За толкова години в залата самостоятелно като любител и професионално тя разполага с голям и разнообразен набор от упражнения, полезни за всеки. “Една моя тренировка трае един час и включва време за разгрявака, кондиционна част, работа за проблемните зони и стречинг“, добавя тя. Основните посетители на тренировките й са дами, но Мис България с усмивка казва, че винаги е готова да приеме и мъже: “Стига да имат смелост се запишат за тренировка”. Защото тя не е почитателка на леките тренировки, напротив, предпочита “спартанските”: “Колкото по-дива е локацията, без удобства, ми е по-приятно. Тренировките сред природата и на плажа са ми любими. Обикновено ги организирам по изгрев или залез слънце и енергията е невероятна. След такава тренировка се чувствам толкова заредена положително, че ми се иска да прегърна целия свят“, разказва тя. Като един изключително добър треньор тя знае, че храненето е най-добрият партньор на спорта и препоръчва балансирания хранителен режим. “Не разбирам как има хора, които предпочитат да изядат нездравословна храна накрак, иначе слагат от най-скъпото гориво на колата си, за да не се развали, а превръщат тялото си в кошче за “отпадъци” и очакват то да е здраво”.

График

Днес Маги се чувства щастлива. „Разполагам със себе си и времето си, както намеря за добре. Работата ми позволява да размествам графика си. Пътувам. Занимавам се с това, което винаги съм обичала да правя, грижа се за децата си и наблюдавам как се превръщат в красиви млади мъже. Здрави сме. Готова е за любов и, както самата тя казва, ако се появи, няма да я върне“. Мисля, че с времето толкова заобичваш себе си, че ти е все тая дали ще се появи или не. Не търся нищо и нищо не чакам”.

Кара ски и ходи на походи с децата си

“Налага ми се да правя някои “мъжки” неща със синовете ми, като да караме ски заедно, да ходим на походи, но аз така или иначе обичам да ги правя тези неща и не ме затрудняват. Обичаме да излизаме заедно, да пием коктейли, да си говорим. Обичаме да ходим на село да ядем праскови и да се къпем в ледената вода на реката. Да пътуваме и да ходим на гости”, казва Вълчанова. Като родител на двама синове тя осъзнава, че отговорността е голяма и съвсем не е лесно да бъдеш мъжка майка. Момчетата освен големи хора трябва да се превърнат и в достойни мъже, иска да успее да ги научи на достойнство, морал и семейни ценности. Децата й са запалени по спорта, макар и тя да не успява да се превърне в техен треньор. И двамата ходят на плуване, а големият вече се занимава с футбол.

Не прекалява с филтрите

“Не знам дали имат нужда да работят като модели вече. Да си професионален модел не е достатъчно да си само красива и не е за всеки. Да са инфлуенсъри им е достатъчно на днешните момичета. Пожелавам им да не взимат социалните медии твърде на сериозно, да не прекаляват с филтрите и пластичните хирургични намеси, за да не загубят реалността и своята уникалност. Жената е красива, когато се усмихва и е в хармония със себе си. Тренирайте отрано, защото тялото се отблагодарява на по-късен етап”, казва още Маги Вълчанова.