0

Е дин от динозаврите на българската попфолк музика - Тошко Тодоров, ще записва нови авторски парчета. Това съобщи самият той на рождения си ден пред вестник „Телеграф“.

„Не искам още да издавам подробности за своя проект, тъй като е в самото начало. Но песните, които ще запиша, ще бъдат доста разнообразни. Ще има и по-бавни, и по-бързи, и весели, за да се харесват на всички, които обичат и харесват моята музика. Ще бъдат със саунд, както си му е редът. Ще си ги пея аз. Няма да търся сензация, като каня изпълнители от други жанрове, защото не искам да извращавам музиката си и слуха на слушателите. Аз винаги съм правил песни, които ме представят като личност и като певец и този път няма да изневеря на своя стил само за да се правя на интересен и на модерен“, категоричен е „бащата“ на култовата „Радка Пиратка“, химна на българския попфолк от „зората на демокрацията“ у нас.

Силикон

Тошко сподели също, че на 59 години все още продължава да кипи от енергия и чувства, че има какво да даде на своята публика. „Не съм спирал да пея. Без музиката не мога да живея. Ходя по участия сам или с други колеги като Орхан Мурад, Радо Шишарката и др. от моето време. Ето и днес, на рождения си ден, ще пея в Габрово. Това е моето призвание, гласът е моето богатство, с което се радвам, че мога да доставям удоволствие на публиката“, споделя ветеранът на попфолка у нас. След повече от 35 години на сцена той споделя, че има огромна разлика между песните по негово време и днешните изпълнители и песните им. „Липсва онова старото истинското народно звучене. Появиха се някакви модерни звучения. Всеки се мъчи да се прави на оригинален. Който го умее, си го умее. На повечето от днешните изпълнители пеенето май не им е най-силната страна. Но всичко е Божа работа. Кой както и с каквото може. Кой с глас, кой със силикон, но карай да върви. Всеки търси мястото си под слънцето“, споделя Тошко Тодоров. Той е възмутен и от това, че днешните попфолк диви все по-малко пеят песни с български текст, а залагат на чужди такива. Щастлив е обаче, че собствените му хитове и днес се знаят не само от по-възрастните, но и от по-младите, които истински им се радват и се забавляват в дискотеките и заведенията.

Розовата пантера

Музиката е в кръвта на родения в полскотръмбешкото село Иванча култов изпълнител. Не е случаен, а съдбоносен и фактът, че е роден на лична дата, 26 октомври, Димитровден. Но не носи името на светеца, на чийто празник е роден, а по семейна традиция това на своя дядо. Още като ученик бъдещата попфолк звезда сам композира и съчинява хитове. Един от който е и самата „Радка пиратка“, която десетина години по-късно става тотален хит в цяла България. Изпълнителят признава, че няма реален прототип на героинята на песента. „Измислих я по време на една бригада, като тогава прякорът на Радка беше друг, но днес вече съм го забравил какъв беше точно. Текстът също беше малко по-различен и когато реших да я включа в своя репертоар, се наложи да го променя. Любопитното беше, че когато изпях „Радка пиратка“, някои ме обявиха за „циника на попфолка“. Това малко ме обиди и засегна, защото аз през цялата си кариера не съм изпял нито една нецензурна дума“, възмущава се „бащата“ на „Радка пиратка“. Впрочем преди „Радка“ да се превърне в негова емблема, Тошко Тодоров изпява друг емблематичен хит - „Розовата пантера“. Но именно Радка е хитът, който го изстрелва на върха на попфолка. Третата песен, която сам изпълнителят определя за хит, е „Вале, Вале“. „Това са вечни хитове, а не еднодневки като някои други“, категоричен е техният автор.

Загубил и двете си дъщери

През годините съдбата нанася жесток удар върху обичания от народа изпълнител. Преди десетина години дъщеря му Даниела слага край на живота си, като скача от жилищен блок. Това всъщност е втора непрежалима загуба, след като 20 години по-рано другата дъщеря на певеца умира от нелечима болест. Това разтърсва душата на веселият бохем и за дълго време той обръща гръб на музиката. И отново музиката е тази, която го връща обратно към живота. А любовта на почитателите му го зарежда със сила и енергия да продължава да твори и да ги радва.

Пари и слава не го интересуват

Преминал през върхове и падове, през щастливи и тъжни моменти, през житейски драми и сътресения, днес 59-годишният ветеран на попфолка споделя, че не се интересува от пари и слава. „Искам само здраве и Господ да е с мене! Нищо повече не ми трябва. Каквото съм могъл, съм си го взел от живота. Пожелавам много здраве и щастие на хората в България! Нека повече да се усмихват и да бъдат по-ведри въпреки тежкия живот, който всички сме принудени да водим. Знаете ли, прави ми впечатление, че днес и веселбата вече не е като едно време. Все едно всичко го правим насила. Не бива да е така. Аз самият винаги съм бил оптимист и все още продължавам да се надявам, че нещата в България ще се оправят. Затова и не съм заминал в някоя друга държава, а останах в родината си“, споделя Тошко Тодоров. Той е категоричен, че никога не би се хванал с политика, подобно на някои свои колеги, защото това не е неговото амплоа и никога не би станало неговата цел в живота. „Това, което мога, е да веселя и забавлявам хората, затова Господ ми е дал този глас. И не смятам да променям сега тепърва професията и заниманието си“, категоричен е той.