0

К ърлеж е създал сърдечни проблеми на естрадната легенда Димитър Йосифов, който тази седмица отпразнува 88-ия си рожден ден. Това разкри самият той пред „Телеграф“. Ухапването се е случило в областта на корема преди година-две, докато е бил на вилата си. „Уж всичко беше наред, а едва сега започна да създава проблеми. Докторите казаха, че се впива в органите – сърце, дробове, и е неспасяемо. Аз вече приключвам лечението и слава Богу съм добре. Засега излизам до пазара за малко само, а като се затопли времето, ще почна повече да съм навън“, разказа посланикът на италианската песен у нас. Медиците са му слагали инжекции, той е пил различни билки и така е успял да се излекува от проблемите, причинени от кърлежа.

ЧРД

Рождения си ден Митко Йосифов посрещнал вкъщи заедно със семейството – съпругата Мадлен, дъщерята Добрина Икономова – прима на Музикалния театър, и нейния съпруг Христо Икономов, сестра му Василка и приятели от Петрич. „От десетина години се познаваме с тях, много са внимателни, обадиха се, че са наблизо, и ги поканих на обяд. Мадлен беше направила шоколадова торта, която ми прави от 50 г. за рождения ден. Тя е без брашно, с бишкоти, орехи, страхотна става. От дете на тортата ме караха да казвам стихотворение на българо-арменски за Хаджи Димитър, защо си е хвърлил сабята и е на две строшена, та го казах и сега. Освен това ме накараха да изпея и „Марина, Марина“ и не можах да откажа. Жена ми засне няколко клипчета, които е пуснала във Фейсбук“, разказа за тържеството певецът.

Подаръци

Дъщеря му го е зарадвала с модерен усилвател, който е синхронизиран с мобилния му телефон и на него може да слуша всички радиостанции. „Има и микрофон, та като сложа флашката със синбеците, да мога да си пея. Зет ми пък донесе поркета, с която италианците много се хвалят. Направена е от свинска плешка от малко прасенце, с кожичка, със сланинка, навито на руло и вътре с други меса, много вкусно, за пръв път опитвам такова“, добавя Йосифов. На 88 г. признава, че осмиците са тежички, но не се оплаква. „Децата се грижат за мен. Казвам децата, защото и зет ми приемам като мое дете. Внучката Екатерина-Мадлен е трета година студентка в Швейцария, учи архитектура, много съм доволен. Жена ми си има компания от 6-7 девойки, с които често ходят на сладкарница – празнуват рождени дни, именни дни, през останалото време се грижи за мен, подрежда ми хапчетата, които трябва да пия, готви ми вкусотии. Добре, че е тя – с нея няма да умрем от глад, че пенсията ми е много скромна, но явно толкова съм заслужил“, разказва още Димитър Йосифов.

Готви двоен диск с италиански хитове

Дори на 88, Димитър Йосифов не спира да работи и да радва почитателите си. В момента подготвя нов албум, който ще бъде на двоен диск и ще събере най-хубавите италиански песни. „Покрай хитовете много песни са пренебрегнати през годините. Но са направени с много мерак и любов. Сега може да не звучат модерно, но са мелодични, с хубави текстове и заслужават публиката да ги чуе отново. В единия диск ще са 21 италиански песни в мое изпълнение, а в другия – 21 италиански песни, които пея на български език. Навремето ми бяха забранили да пея на италиански и след една година без изяви реших да започна да ги пея на български. Поетът Владимир Башев, с когото сме седели на един чин в 19-о училище, ми помогна за първия хит „Сто милиона или левче“. Орлин Орлинов също ми написа няколко текста“, споделя ветеранът на сцената.

Гласът му звучи в 5 млн. плочи

Гласът на Димитър Йосифов звучи в над 5 милиона грамофонни плочи. Самият той е записвал хита „Марина, Марина“ в 4-5 различни варианта, които са издавани на многобройни малки и големи винилови дискове. “В бившия Съветски съюз съм записал 4 песни, които са издавани в най-различни компилации, с Том Джоунс, Мирей Матийо и Ирина Чмихова, а там първоначалният тираж само на една плоча е 300 000 броя. Ако поне по 1 стотинка бяха дали...“, казва певецът. 

Тъгува за „Жената на моя приятел“

Димитър Йосифов тъгува за колегата си Сашо Димитров, който остана в златния фонд на българската естрада с песента „Жената на моя приятел“. „За мен той има най-красивия мъжки глас у нас и незаслужено е забравен днес. Именно с него е свързан рекордът на най-продаваната ми малка плоча – от едната страна е моето изпълнение на „Сто милиона или левче“, от другата той пее „На мой приятел си жена“. Преди години, още като беше жив, го заведох в радио Франс интернационал, имах приятел там, който записа 40-минутно негово представяне. Изпя и 10 песни с китара, все едно че са в студио записани. Такива хубави обертонове има, а как звучи неговият вокал „а“ на високите тонове... неповторим е. За мен той пееше по-хубаво от оригинала песента „Бохеми“ на Шарл Азнавур“, обясни звездата от зората на родната сцена.