0

А ктьорът Кръстю Лафазанов влиза в ролята на злодей в нова постановка на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ в Шумен.
Премиерата на „Шошана“ ще бъде на 20 април в камерната зала на културната институция, а на сцената ще видим Лафазанов като есесовския офицер Ролф Хопе. Сценографията е дело на Анна Янакиева, а музиката - на Добромир Кисьов. Сред останалите актьори в състава са още Антония Велева, Валентин Ченков, Николай Владимиров и Росен Караджов.

Разказ

„Шошана“ е разказ за естествения нагон за власт у човека, при който, когато няма справедливост около нас, ние се опитваме да я наложим. Това води до една от издънките на чувството за справедливост, която се нарича отмъщение“, казва режисьорът на постановката Благой Бойчев, цитиран от БНР Шумен. „Благодаря на Благой, защото не съм имал отдавна възможност да играя такава роля, която е много благодатна за всеки актьор. Това е една отрицателна роля, която е символ на властта, на хората, които искат да налагат свой морал и принципи. Въпреки че действието се развива по време на Втората световна война, това е много характерно за всяка една власт, за всеки един хищнически начин на управление и днес. Преди много години играх много по-различно нещо, но мисля, че там имаше същата история за власт. Това беше „Кралят - елен“, постановка на Мариус Куркински. Няма да забравя, че на днешната дата преди 20 години получих актьорска награда и сега ще трябва да вдигам нивото. Много интересно, хубаво и приятно е един актьор да получи такава роля, за което съм много благодарен“, каза Кръстю Лафазанов в отговор на въпрос на БТА „Какво го е провокирало да избере да играе тази роля в спектакъла?“ по време на среща с медии в Шумен.

Любов 

Младата актриса Антония Велева играе в главната роля на Шошана. Тя е еврейско момиче, загубило семейството си, убито от нацистите, но влюбено в неподходящия човек - немски войник. „Подходът на работа беше доста извън класическия, с които сме свикнали. Нищо не е в точно конкретна рамка и всяко представление ще има своя чар като индивидуалност. За ролята бих могла да кажа, че като цяло всички персонажи са обвързани с Шошана. Тя трябва да направи много голям избор - дали да запази любовта си, или да отмъсти. Това го има във всеки един, тук е малко пресилено, но като цяло в ежедневието всеки има нещо, с което да се бори, което го връхлетява и всъщност тази борба, този избор, който правим, е най-интересното, на което ние наблягаме и изследваме - тази борба на човека в подобни ситуации може ли да се справи с тези стихии, които го нападат. За съжаление моята героиня избира отмъщението“, казва Антония Велева.