0

Г олемият Стефан Данаилов често е наричан патриарх на българските кино и театър, но в една от последните си изяви на тв екрана изигра истински патриарх.

Той влезе в ролята на главата на Българската православна църква в 10-ия сезон на сериала “Столичани в повече”.

Кум

Там си партнира най-често с Ненчо Илчев, който е отец Григорий. Двамата се познават много добре, Илчев е ученик на Ламбо, освен това големият актьор му е и кум. “Идвам, за да подкрепя работата на всички ви, защото имам отношение към това, което правите” - това са били думите на Стефан Данаилов, когато продуцентът Евтим Милошев го кани да се снима в забавната поредица.

Актьорът Любомир Бъчваров също е играл патриарх, но в документален филм за БНТ. Той облича расо, за да влезе в ролята на Евтимий Търновски по сценарий и режисура на големия Димитър Шарков. Великотърновският митрополит Григорий и историкът проф. Пламен Павлов разказват за личността и делото на патриарх Евтимий.

Левски

Владо Пенев е имал щастието да изиграе духовно лице както на театралната сцена, така и на екрана, а последното му превъплъщение в образа на поп Кръстю във „Великденско вино“ в Народния театър му носи двете най-големи награди - „Икар“ и „Аскеер“. За тази роля той казва, че е станал жертва на общественото мнение, че е предал Левски. Призна, че е приел ролята с голяма отговорност, но не се е чувствал сигурен. Режисьорът на спектакъла Явор Гърдев го подкрепил и без натиск успял да го убеди да не се отказва от нея.

Отец Никодим е ролята му и в хитовия сериал на NOVA “Лъжите в нас“, заради която сменил формата на брадата си, която пусна още за "Под прикритие". „Тя е поредно предизвикателство за мен. Играл съм няколко пъти свещеници преди това и не ми е за първи път. Това е една от човешките дейности, в които доста често съм се превъплъщавал, а другата е лекари. Специфичното за този свещеник от „Лъжите в нас“ е, че крие тайни, които другите не подозират и предполагат. Да удържиш тайната, е част от предизвикателството“, разказва Пенев.

Борат 2

Някои от най-обичаните родни комици като Китодар Тодоров, Филип Аврамов-Фицата, Малин Кръстев и Стефан Денолюбов влизат в ролите на попове във филма на Ивайло Пенчев „Като за последно“. Тримата са заедно и в останалите му филми „Летовници“ и „Чичо Коледа“. „И в трите се събрахме една готина компания. В „Като за последно“ забавата беше безобразна, че чак се стигна до забележка от друг актьор“, разкрива пред „Телеграф“ Кито. В лентата участва и Мария Бакалова, като между снимките тя отива на кастинга за „Борат 2“, който променя коренно живота й. „С Мария Бакалова нямахме обща сцена, освен една на сватбата накрая, където сме всички“, добавя Тодоров.

Отец Ередия върна в театъра Ники Илиев

Отец Ередия в „Осъдени души“ е причината актьорът Ники Илиев да се върне на театралната сцена след 10-годишно отсъствие, признава самият той. “Директорът на Шуменския театър ми се обади. Въпреки че много отдавна бях решил да не играя в театъра, се съгласих, защото ролята е много хубава. Първо, романът е класически и, второ, филмът е много известен”, разказва Ники Илиев. Поканата идва, след като директорът на театъра гледа филма “Завръщане”, в който Илиев е и актьор, и режисьор. “С баща ми са говорили и двамата са видели, че показвам някакъв прогрес в актьорската ми игра”, добавя Илиев.

Бахаров изповядва голия Маркиз дьо Сад

Актьорът Явор Бахаров влиза в ролята на духовник в спектакъла на Иван Урумов „Маркиз дьо Сад“ във Военния театър. В облика на маркиза е сътрудникът му Георги Кадурин, които е чисто гол във ваната, до момента в който се изповядва на отчето. „Това е пиеса на Дъг Райт. По нея беше направен филм с Джефри Ръш и Хоакин Финикс. Много сериозна материя. Не бях играл толкова стабилна и мощна пиеса отдавна. На голямата сцена на театър „Българска армия” е наистина мащабно. След „Шекспир” не съм срещал толкова много тежки литературни елементи, които трябва да предадеш на публиката. Доста време се занимавахме с този текст. Най-важното е първо ти да го разбереш”, казва Бахаров.