0

О рганизаторите на Мис Италия защитиха забраната си за транссексуални състезателки, след като предприемачът, стоящ зад състезаниетоq изглежда критикува усилията на други конкурси за красота да приветстват трансжени.

„Напоследък конкурсите за красота се опитват да влязат в новините, като използват стратегии, които според мен са малко абсурдни“, казва официалният патрон на конкурса, Патриция Мириляни, в скорошно свое радио интервю.

 “Откакто беше основано, моето състезание е постановило в правилата си, че състезателите трябва да са жени по рождение.“

Коментарите,  които бяха широко разпространени и се превърнаха в източник на противоречия за конкурса, дойдоха малко след като Rikkie Kollé стана първата транс състезателка, която спечели титлата “Мис Нидерландия“.

НОВОТО НОРМАЛНО: Мъж спечели конкурса „Мис Вселена Нидерландия“ (СНИМКА)

Мириляни, която е дъщеря на бившия шеф на "Мис Италия" Енцо Мириляни, по-късно  каза пред радиостанция RTL 102.5, че нейните коментари са били „погрешно разбрани“. Но в изявление, предоставено на CNN във вторник, организацията “Мис Италия” повтори, че „в момента конкурсът е отворен за кандидати от „женски пол по рождение“."

От Организацията добавят: „Мис Италия е определена от обществеността като състезание на съседското момиче, обикновеното момиче, което с участието си в Мис Италия може да се утвърди в света на шоубизнеса, журналистиката, политиката и предприемачество.“

Първоначалните коментари на Мириляни предизвикаха наскоро недоволство и тя по-късно разясни позицията си, като каза пред RTL 102.5: „Просто казвам, че нещата трябва да вървят постепенно; Италия е деликатна и особена страна". Тя също каза пред радиостанцията, че само двама транссексуални хора са поискали да участват в конкурса.

В отговор на коментарите, Федерико Барбароса, член на италианската асоциация с нестопанска цел Mixed LGBTQIA,  каза чрез Instagram  , че успешно се е включил в конкурса, тъй като транс мъж, но жена по рождение, той отговаря на изискванията за участие в конкурса.

„Когато чух за абсурдната наредба, ми хрумна спонтанно!“ прочетете изявление, публикувано в Instagram акаунта на Mixed LGBTQIA заедно с нещо, което изглеждаше като екранна снимка на имейл за приемане от "Мис Италия". „При раждането ми са ме причислили към женския пол, но винаги съм се чувствал като момче. Надяваме се, че този жест ще предизвика необходимото медийно внимание, за да се върнат тези проблеми в центъра на дебата”.

Той насърчи други транс хора,  жени по рождение, да се „регистрират масово за състезанието“, за да „се подиграват с тези остарели позиции“.

Междувременно, След като бе коронясана за Мис Нидерландия на 8 юли, Коле ще продължи да се състезава в Мис Вселена - и отново ще влезе в историята, ако спечели международния конкурс. От друга страна, Даниела Аройо Гонзалес се надява да стане първата открито транс жена, спечелила конкурса Мис Вселена в Пуерто Рико, и също така ще премине към световния конкурс Мис Вселена, ако си осигури титлата.

Мис Италия от самото си създаване през 1939 г. включва няколко състезателки, които са направили влиятелна кариера в киното и телевизията. Сред тях са София Лорен, която участва през 1950 г. на 15 години, но не е коронясана, и Лучия Босе, която спечели конкурса през 1947 г. Миналогодишната победителка беше 18-годишната Лавиния Абате от Рим.

София Лорен, 5 години, след канидатстването й в конкурса Мис Италия - 1950: