0

Л или Иванова за пръв път в своята над 60-годишна кариера на сцената обяви колко билета е продала за концертите си през годината. Примата бе провокирана от изказванията на по-младия си колега Любо Киров, че статутът кой е най-голяма звезда трябва да бъде определен точно по този критерий, давайки за пример себе си, че за 2023 г. е продал повече от 25 хиляди билета и е платил данък за всеки един от тях. „Плащането на данъци е част от моята битка за реален статус на звездите. Мнозина смятат, че с един пиар текст и с едно заглавие ще оцеляват дълго време, наричайки себе си „топизпълнител“, заяви певецът в предаването „Събуди се" по NOVA. Той е категоричен, че е време да се говори за приходи, за да се мотивират младите изпълнители. „В България може да станеш голяма звезда и да изкараш много пари с поп музика. Победих системата“, похвали се бившият вокал на група „Те“.

Справка

Заради изказванията му много сайтове гръмнаха със заглавия от рода на „Любо Киров надмина Лили по печалба“. Това ядоса примата и тя поиска данните от НАП, за да докаже, че все още няма кой да я измести от върха на българската музика. Статистиката бе публикувана от редактора на последната й книга „Моят личен дневник“ Валерия Велева. „Неуморима за срещи с публиката, през изминалата 2023 г. Лили Иванова изнесе 15 концерта в 13 града с 27 222 продадени билета, сочи официалната справка от данъчните служби. Ако към тях се прибавят и участията й в частни партита - цифрата на зрителите, които са си купили билети, за да слушат на живо песните на Лили Иванова, ще надскочи 28 000, което й осигурява водещото място в шоубизнеса по този показател. А според плановете за изявите й през 2024 продадените билети ще бъдат далеч над 35 000“, пише в Епицентър тя.

Разпродадено

Преди броени дни Лили Иванова обяви първите 19 дати от тазгодишното си турне, а 9 часа по-късно бяха изкупени всички билети за концерта й в Силистра през юни, което затвърждава непресъхващия интерес към нея. Продължавайки да вдига сама летвата пред себе си, миналата година тя стана първият БГ изпълнител, дръзнал да вдигне цената на билетите до 500 лв. за бутиковия концерт в Народния театър, които също се разпродадоха бързо. Тази година примата ще направи нов рецитал на култовата сцена, като е вдигнала рекорда на 600 лв. за билет на първите три реда. За столицата все още няма втора дата, както и нищо планирано за декември. Най-вероятно с екипа й умуват дали да правят два-три поредни дни в НДК или отново да атакуват „Арена София“, тъй като напористите й по-млади колеги като Миро, Любо Киров и „СкандаУ“ вече са заявили дати за най-голямата софийска зала.

60 г. от първата плоча

2024-та е знакова за Лили Иванова, защото освен житейския си юбилей - 85 г. на 24 април, се навършват 65 години от началото на възходящата й творческа кариера, в която е оставила зад гърба си над 12 000 концерта на живо, над 600 записани песни и над 100 млн. броя продадени албуми. Ето още няколко предстоящи нейни юбилейни годишнини: 60 г. от издаването на първата й професионална дългосвиреща плоча в Румъния, 55 г. от удостояването й със златна плоча МИДЕМ на фестивала в Кан за продажба на 1 млн. копия от албум, 55 г. от излизането на „Камино“, 50 г. от връчването на голямата награда „Златният Орфей“ в международния конкурс за изпълнители, 25 г. от удостояването й с най-високото държавно отличие в България - орден „Стара планина”, I-ва степен за извънредно големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика. „Вярвам само в доброто, не обръщам внимание на света около мен, не позволявам на лошото да ме докосва. И гледам само напред!“ - е максимата в живота на Лили.