0

А ктьорът Юлиан Вергов, който празнува 52-рия си рожден ден, мечтае за спускане по буйна река и спускане от високо, призна пред „Телеграф“ самият той.

„Искам да отида на рафтинг, да скоча с парашут, парапланер, искам, искам, искам... но не може всичко да се пробва. Не е въпрос на график. Като по-млад съм се чудил на хората, които имат сто задачи на главата си, стават в 5, препускат по живота си. Сега точно ми е такъв период - ставам в 5 и си лягам в 1-2. Доста често не знам къде се намирам, но пък като свърши този период, малко си почивам, после пак така“, сподели звездата от хитовите сериали на NOVA “Откраднат живот“ и „Отдел Издирване“.

Сърф

От години той споделя страстта към екстремните спортове - кара мотор, сърф, колело, ски, играе хокей и неведнъж е споменавал, че жената, с която би изкарал живота си, трябва да споделя неговите увлечения. Най-често той може да бъде видян да се придвижва с велосипед из центъра на София, но се случва да бръмчи и с мотора. Вергов признава, че е имал рискови ситуации с него, но до инциденти, слава богу, не се е стигало. Колегата му Владимир Карамазов, който също е запален по возилата на две колела, го карал дори да се състезават. „На мен не ми е интересно.

Владо има увлечения в тази посока, той има още един мотор, който е пистов, ходи на писта да го кара. Аз отидох два пъти и не ми беше интересно. Нямам амбиции да се състезавам, плюс това е малко късно за тая работа. Аз съм демократ по душа, така че кой каквото му харесва. Освен моторите имам и хиляди други интереси, искам и нови да опитам, а не ми стига времето“, сподели още пред „Телеграф“ Юли. Освен това плува и има фитнес уреди вкъщи. „С моята професия трябва да се поддържам, а и смятам, че движението е задължително, за да си пълноценен. Иначе съм си нормален човек и нищо не ми е чуждо - нито алкохолът, нито храненето като форми на удоволствие“, допълва той.

Слънце

Вергов усеща, че в последните години времето се е забързало особено и за да празнува живота, за да го живее истински, се налага да му сложи стоп. „Аз се опитвам да го правя, защото не искам, като се обърна назад, да видя, че целият живот е бил едно голямо търчане. Иска ми се да мога да се насладя на разцъфването на дърветата, на изгрева на слънцето, на зараждането на живота през пролетта - това са нещата, на които наистина си струва да отделим време. Трябва да усетим, че живеем живота, а не просто, че преминаваме през него“, казва пред „Булевард България“ актьорът. Трикът е да се научи да казва „не“.

„Спирам си мобилните устройства, когато искам да се отпусна, а в професионален аспект отказвам предложения, изолирам се от професионални ангажименти за определено време. През деня също спирам - за да се отърся и да обърна внимание на заобикалящата ме среда. Спортът помага. Аз съм разпилян, но професията ми ме научи да се концентрирам и да си подреждам ангажиментите. Като правя нещо, което не ми се прави, без то да носи положителни емоции, това е изгубено време. Човек съществува пълноценно само в отношенията си с хората и затова с тях не мога да правя компромиси - какво време на кого отделям и дали си струва“, добавя Юлиан.

Разменят си ролите с Алина

Дъщерята на Юлиан Вергов - Алина, реши да го наследи в професията и след абитуриентския си бал стана студентка по актьорско майсторство в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Двамата дори участваха в общ проект - филма „Петя на моята Петя“, посветен на незабравимата поетеса Петя Дубарова. Актьорът признава, че наследницата му помага да оформи отношението си към новото в света: „За да върви едно общество напред, за да се обновява мисленето, трябва младите да бъдат чувани. Аз общувам с приятели на дъщеря ми и това ми помага много. Влизам в ролята на дете понякога, а тя - на родител, и така уча. Днес общуването е изцяло сменено, а младите хора имат директен достъп до информацията и са по-наясно с технологиите от нас. Приказката “Ти накъдето отиваш, аз оттам се връщам” вече не важи, защото животът е много различен, а младите хора са много напред с технологиите. Трябва да не лежим само на това, което сме живели и направили, защото така ще спрем часовника“.

Обра наградите като полицай

Макар да прави силни роли в различни продукции през годините, Юлиан Вергов получи най-много награди за образа си на полицейския инспектор Камен Петков в криминалната драма на NOVA “Отдел Издирване“. Не само той, но и колегите му от екипа получават различни отличия за труда си в този проект - последно спечели отличието за най-добър саундтрак на световния филмов фестивал Septimius Awards. „Смело мога да заявя, че това е най-награждаваният български сериал. Според мен най-силната страна е екипът, който го създаде. Любовта на хората към това, което правят, и желанието им - това са съзидателните сили. Мисля, че със сценария, актьорите и техническия екип изпълнихме рецептата за добър сериал.

Винаги има и критика, но тя е необходима. И все пак толкова международни признания са наистина добър знак“, коментира Вергов. Според него колкото повече сериали се произвеждат, толкова повече има шанс да излезе нещо добро. „Затова съм щастлив, че се снима повече напоследък, и смятам, че България има потенциал за още. Държавата трябва да увеличи бюджета за култура, защото всичко започва именно от нея. Дори катастрофите по пътищата са следствие от липсата на култура. Ако всички повишим културата си на общуване, ще станем по-мили, толерантни и с възможност да направим нещо заедно, а не да живеем в това постоянно разделение“, смята актьорът.