0

Л юси Иларионов е режисирал над 1500 видеоклипа. Първо започва, снимайки своите собствени видеа с група „Ъп Даун“. Спомня си, че като млади и много амбициозни хора се интересували от модерните неща, искали да бъдат новатори и опитвали всичко. Гледали много световния музикален канал и черпели идеи. Макар и да не е завършил режисура, тази работа му се удавала. Дали заради вродения талант, дали заради танците, с които се занимавал, или заради образованието му по актьорско майсторство в НАТФИЗ, но имал нюх и с днешна дата всеки знае кой е.

Певец

“Първият по-сериозен клип, който снимах, беше на Емилия към парчето “Не виждам”. Това беше видеото, с което се обявих като режисьор. По това време бях известен като певец и когато съобщиха, че аз съм режисьор, хората веднага му обърнаха внимание, искаха да видят какво съм направил. Снимахме на много места. На Камчия бяха едните снимки, после в София помня, че работихме 3-4 дни”, разказва Иларионов. В началото на кариерата си снимал видеата по няколко дни. Втората му професионална работа била на Рени.

Люси Иларионов с Ани Хоанг, Павел и Венци Венц.

 Люси Иларионов с Ани Хоанг, Павел и Венци Венц.

“Третият ми клип като режисьор беше на Глория - “Крепост”, той определено ме направи популярен като режисьор. След него започнаха да ме търсят толкова много изпълнители, че нямах как да поема всички ангажименти. Помня, че като излезе тази песен, влязох в едно заведение в Димитровград, едни хора се бяха събрали пред телевизора и пуснаха Глория и всички чакаха с нетърпение да гледат“, спомня си Иларионов. Искал да направи екшън клип и успял.

Релси

Интересен момент, който помни и до днес, е как заради снимките на “Крепост” дори го арестуват. В един от дните за снимки имали сцена на жп гарата. Бил взел разрешение, но въпреки това проблемите дебнели. “Задържаха ни, бяхме вързали Блатечки, които участва в клипа, за релсите на влака и чакаме да мине друг съседен, за да пресъздадем сцена все едно минава влак през него. Една жена обаче видяла от блока, че лежи човек на релсите, и звъннала в полицията. Дойдоха няколко патрулки, докато обясним за какво става дума, и ни задържаха”, с усмивка разказа Люси.

Покрай този клип има много спомени, направил кукла и трябвало да навие някой от машинистите да мине през нея, за да има сцена как влакът блъска човек. “Беше по-лесно преди да снимаш с желание и  ентусиазъм, сега всеки иска пари, и то много. Преди време платих за едно място 250 лв., днес ми искат наем 7000”, разказва той. Снимал е всякакви видеа на различни артисти. Има такива, които струват стотици хиляди, но най-лесно у нас е да се работи с познати, което както е добре, така и не.

Любов

Обича всички клипове, които в правил. Но любими са му тези на половинката му Ани Хоанг. С нея за първи път снимали клип 8 к. “Ние бяхме първите, които направиха такъв клип. По този начин, с такава камера на специален екран “, обяснява той. Той е първият, който направил у нас HD клип на негова песен. “Последното видео снимах вчера, на Фики е, ще го видите съвсем скоро”, казва Люси.

Полиция

Както драматични, така и комични моменти не липсват. За видеото към песента на Лорена и Джордан го съдят, тъй като избират да снимат на купола на изоставен храм. “В Италия ни гониха карабинери. Заминахме да снимаме видеоклип на Мария в Италия, но се оказва, че в този ден има среща на Г8. Искахме да пуснем дрон, но полицията ни забрани. Много се нервирах, викам - няма да се върна, аз затова съм отишъл, за да снимаме с дрон. Наехме една кола, а дронаджията ни е много добър - Ясен Джабиров. Пуснахме го, аз карам, той го ръководи в движение, няма друг, който да може да управлява дрон в движение. Успяхме да снимаме 30 сек“, смее се Люси.

Слон

В Тайланд по време на снимките на една песен на Ани Хоанг също щели да ги арестуват. Снимали в един храм, в който е написан будизмът. “Снимаме, обаче ни видяха полицаи. Пребъркаха ни да търсят, Слава богу, бях сменил картите.

Люси Иларионов с Ани Хоанг в Тайланд.

 Люси Иларионов с Ани Хоанг в Тайланд.

Аз им обясних, че правим просто някакви снимки. Скрих си картата с материала в чорапа и така тези кадри влязоха в клипа към песента “Папи“, разказва Иларионов. За същия клип за 50 долара си наели слон за цял ден, а после се чудели какво да го правят.

Камчия

Иларионов е режисирал в над 20 държави, сред които Англия, Турция, Кипър. Гърция, Тайланд, Дубай, Франция, Малдиви. Любимата дестинация на Люси за снимки и до днес си остава Камчия. Преди 23 години снима там негов клип с Валери Милев. “Това е най- дългият плаж у нас - 14 км, запазено диво място по българското крайбрежие, можеш да откриеш всякакви картини тук“, споделя той. Работи му се във Виетнам. Кара Ани постоянно да снимат там и смята, че скоро ще го направят.

Такси

Люси Иларионов има честта и удоволствието да бъде сред най- предпочитаните режисьори у нас. Заради това е работил с всички звезди в България. “Един път Тони Стораро дойде при мен и каза - имам 40 минути да снимаме клип. Направихме го, стана хубаво. Той дойде, снимахме го в едно такси. Той е от изпълнителите, които никак не обичат да се снимат“, с усмивка си спомня. И добавя: “После мрънка, че неговите видеа не били като на другите. Казвам му - Тонка, ела поне за ден да снимаме както трябва“. Сред най-изпълнителните звезди се нареждат Никос Вертис, на когото е снимал няколко клипа, и Веселин Маринов. Снимките почват рано, от 4-5 сутринта грим, коса и после работа до залез и след това.

Танци

Пътят на Люси минава през ролята му на секссимвол. „Обичам да се шегувам, че преди бях секссимвол, сега съм само символ”, разказва той. Винаги е бил почитател на хубавата музика и световните звезди. Запален по танците и музиката от дете. Прави бой банда, с която танцува. В София Влади Въргала го надъхва да кандидатства в НАТФИЗ, а малко по-късно създава и “Ъп Даун” - нещо ново и много различно за онова време. Красиви момчета по подобие на Холивуд, които пеят и танцуват.

“Исках да имам клипове като на Майкъл Джексън, Пола Абдул, Мадона. Представях си да изглеждат по подобен начин, виждах къде трябва да е разположена камерата и т.н.“, разказва той. Първата си песен с групата пише за Нети  -“С цветя до себе си”, която по това време му е приятелка. Започват да правят много песни с модерно звучене. Вдъхновението на Люси е любовта. Музата му днес е Ани Хоанг. “Имаме един дует, който е за нас двамата. Казва се “Обичам те завинаги”, признава Люси.

Телевизия

Почива си, като гледа телевизия. Обича да остава сам. “Ние снимаме 12 часа, поне цял ден, сменят се локации понякога по 18-20 часа. Два дена не мога са се освестя. Гледам да си почивам вкъщи. Да ида на кино“, споделя Люси. Лятото съчетава полезното с приятното и прекарва времето си на морето. Зимата е в София. Ани Хоанг го придружава навсякъде. Заедно са постоянно. Вече 12 години. “Формула няма, като се напаснат хората, и нещата стават лесно. Не можем един без друг. Тя казва, че най- трудният ни период е, когато бях 2 месеца в „Биг Брадър”, споделя Люси.

Играл Хамлет и Отело

Люси Иларионов е изиграл всички най-желани роли в театъра. Въплъщавал се е в образите на Хамлет и Отело. Влиза в НАТФИЗ на второ място от 850 човека в класа на Тодор Колев и Крикор Азарян. Помни, че в първи курс хвърчал в облаците. Имал е роли в постановки в театър “Сълза и смях”, в Сатирата, в Театъра на армията, в Младежкия театър. Участвал е в много филми. “Играх 80-годишната баба Койна във филм на Валери Милев“. Театърът е част от живота му след завършването му докъм 2000 година. “Успях да изиграя всички роли, за които мечтае един актьор”, казва Люси. “Наскоро играх в „Революция Х“ - с Бербатов и Гери-Никол, моята роля беше на инспектор“, добавя той. Отказва се от театъра заради бюрокрация.

Люси Иларионов в ролята на Инспектора във филма "РЕВОЛЮЦИЯ Х" .

 Люси Иларионов в ролята на Инспектора във филма "РЕВОЛЮЦИЯ Х" .

“Бяха ме поканили да играя Ромео - репетирах с Рачков и Юлиян Вергов, хвана ме яд тогава как се отнесоха към нас от ръководството, бяхме завършили току-що академията. Спекулираха с нас и реших да напусна театъра, след като бях репетирал цял месец“, спомня си той.

Пожелава си къща за ЧРД

Рождения си ден Люси прекарал на терен за снимките на клип. “Бях на Златните, имах да снимам два клипа на една млада певица и на другия ден на Таня Боева. Между снимките успяхме с Ани да идем на вечеря”, разказва Люси. 49 години са достатъчни, но той се чувства и живее като много по-млад. За рождения ден си пожелава здраве. “В момента се пренасяме от един апартамент в друг с Ани, честно казано, вече искам да живея в къща и сериозно си го пожелавам“, добавя той.