0

- Лорд Минчев, в последните дни Вие се оказахте най-силната трибуна на антигей пропагандата в училище. Защо се захванахте с това?

- Не съм се захванал, самата тема ме хвана за гушата. Някой трябваше да извика силно, че това е нередно. Че на тезгяха за продажба на полове, са децата - най-невинните и чисти същества. Че те бяха зaлог на една възможна пропаганда, която слава Богу се предотврати.

- Изглежда напълно последователно посещението Ви при руския посланик Елеонора Митрофанова, после в Народното събрание, изказването Ви пред комисията с председател Костадин Костадинов и след няколко часа, президентът не постави вето върху закона. Каква е тънката линия на Вашия лобизъм и има ли такъв?

- Посещението ми при Нейно Превъзходителство посланик Митрофанова, а впоследствие при Костадин Костадинов в парламента е чисто съвпадение. Какво щеше да стане и ако бях отишъл при папата, което смятам, е възможно скоро да стане... Както казах в едно интервю, преди няколко месеца бяха два пъти на гости при японския посланик, но никой не ме нарече гейша, дори не забелязаха, че съм бил там.

Лорд Евгени Минчев с руския посланик Елеонора Митрофанова.

 Лорд Евгени Минчев с руския посланик Елеонора Митрофанова.
Лорд Евгени Минчев

- От Евгени Минчев се очаква да застане на другата част на барикадата...

- В този казус аз не трябваше да бъда себе си от личния ми живот. Тук се изискваше моето мнение като общественик, популярна и влиятелна личност, един глашатай на разума, който да пребори тишината на колебливите.

- В крайна сметка, чувствате ли се част от тази голяма победа, оставила закона на мястото му?

- Борбата беше „безмилостно жестока“ и аз не искам да си приписвам никакви привилегии и функции в това. Направих каквото можах. Така да се каже - гласувах за разума, за доброто на подрастващите, защото смятам, че въвеждането на такъв закон ги предпазва до известна степен от нахлуване в ранното им лично пространство. Това беше гръмък сигнал и за родителите.

Лорд Евгени Минчев с Костадин Костадинов.

 Лорд Евгени Минчев с Костадин Костадинов.
Лорд Евгени Минчев

- Ще продължавате ли да бдите по въпросите на гей пропагандата и смятате ли, че вече си правите врагове поради това?

- Някога дедите ни са падали заради идеалите си в битки. Падали са физически. Днес тези битки се водят онлайн, а оръжията са омраза, блокиране, репостване, поставяне на дръзки етикети. Ако това е цената, която трябва да платя - моля, готов съм да платя и вече я плащам. Разбира се, че ще продължа да бдя над тези идеи. Те покриват мисленето на огромна част от българите и това, че идеята ги сплотява ми дава още много надежди за нашето общество.

- По повод закона, какво бихте казали на президента Румен Радев?

- Браво, господин президент и благодаря.

Лорд Евгени Минчев с президента Румен Радев. 

 Лорд Евгени Минчев с президента Румен Радев. 
Лорд Евгени Минчев